Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Molekulárně-genetické metody založené na PCR využitelné pro detekci a identifikaci mikroorganismů v mlékárenství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000059" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000059 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_5.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Molekulárně-genetické metody založené na PCR využitelné pro detekci a identifikaci mikroorganismů v mlékárenství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Identifikace, klasifikace a detekce mikrobiálních organismů je nedílnou součástí úkonů prováděných ve sbírkách, i při výzkumu v potravinářské mikrobiologii. Rychlá detekce a identifikace nežádoucích mikroorganismů, nebo kontrola čistoty používaných mikrobiálních kultur, je zásadní pro udržení kvality a bezpečnosti potravin. Tradiční metody v potravinářské mikrobiologii jsou závislé na kultivaci studovaných mikroorganismů. Jejich velkou nevýhodou je zejména množství času potřebného pro detekci a identifikaci mikroorganismů v testovaném materiálu, což může být problém obzvláště u potravin s krátkou dobou trvanlivosti, jakými jsou například mléčné výrobky. Proto se při detekci a identifikaci mikroorganismů stále častěji uplatňují molekulárně-genetické metody, z nichž mnohé, v porovnání s tradičními metodami, umožňují rychlou detekci, identifikaci, nebo kontrolu čistoty mikroorganismů v potravinářství. Toto pojednání shrnuje poznatky z oblasti molekulární biologie, konkrétně metod založených na polymerázové řetězové reakci (PCR), vhodných nejen pro rutinní detekci a identifikaci mikroorganismů, ale i pokročilejší taxonomii. Dále se věnuje možnostem a předpokladům jejich využití v mikrobiologických laboratořích mlékárenských provozů.

  • Název v anglickém jazyce

    PCR-based molecular-genetic methods suitable for the detection and identification of microorganisms in the dairy industry

  • Popis výsledku anglicky

    Identification and typing of microbial organisms is an integral part of operations carried out in culture collections and during research in food microbiology laboratories. Rapid detection of contaminating microorganisms, or purity check of the microbial cultures used, is essential for maintaining the quality and safety of food. Traditional methods in food microbiology are dependent on the cultivation of the studied microorganisms. Their big disadvantage is the amount of time required for the detection and identification of microorganisms in the tested material. This can be a problem especially for foods with a short shelf life, such as dairy products. That is why molecular-genetic methods are increasingly being used in the detection and identification of microorganisms, many of which enable rapid detection, identification, or control of the purity of microorganisms in the food industry. This treatise summarizes findings from the field of molecular biology, specifically methods based on the polymerase chain reaction (PCR), suitable not only for routine detection and identification of microorganisms, but also for more advanced taxonomy. The possibilities and prerequisites for their use in microbiological laboratories of dairy operations are discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    24–29

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus