Molekulárně-genetické metody založené na PCR využitelné pro detekci a identifikaci mikroorganismů v mlékárenství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000059" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000059 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_5.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Molekulárně-genetické metody založené na PCR využitelné pro detekci a identifikaci mikroorganismů v mlékárenství
Popis výsledku v původním jazyce
Identifikace, klasifikace a detekce mikrobiálních organismů je nedílnou součástí úkonů prováděných ve sbírkách, i při výzkumu v potravinářské mikrobiologii. Rychlá detekce a identifikace nežádoucích mikroorganismů, nebo kontrola čistoty používaných mikrobiálních kultur, je zásadní pro udržení kvality a bezpečnosti potravin. Tradiční metody v potravinářské mikrobiologii jsou závislé na kultivaci studovaných mikroorganismů. Jejich velkou nevýhodou je zejména množství času potřebného pro detekci a identifikaci mikroorganismů v testovaném materiálu, což může být problém obzvláště u potravin s krátkou dobou trvanlivosti, jakými jsou například mléčné výrobky. Proto se při detekci a identifikaci mikroorganismů stále častěji uplatňují molekulárně-genetické metody, z nichž mnohé, v porovnání s tradičními metodami, umožňují rychlou detekci, identifikaci, nebo kontrolu čistoty mikroorganismů v potravinářství. Toto pojednání shrnuje poznatky z oblasti molekulární biologie, konkrétně metod založených na polymerázové řetězové reakci (PCR), vhodných nejen pro rutinní detekci a identifikaci mikroorganismů, ale i pokročilejší taxonomii. Dále se věnuje možnostem a předpokladům jejich využití v mikrobiologických laboratořích mlékárenských provozů.
Název v anglickém jazyce
PCR-based molecular-genetic methods suitable for the detection and identification of microorganisms in the dairy industry
Popis výsledku anglicky
Identification and typing of microbial organisms is an integral part of operations carried out in culture collections and during research in food microbiology laboratories. Rapid detection of contaminating microorganisms, or purity check of the microbial cultures used, is essential for maintaining the quality and safety of food. Traditional methods in food microbiology are dependent on the cultivation of the studied microorganisms. Their big disadvantage is the amount of time required for the detection and identification of microorganisms in the tested material. This can be a problem especially for foods with a short shelf life, such as dairy products. That is why molecular-genetic methods are increasingly being used in the detection and identification of microorganisms, many of which enable rapid detection, identification, or control of the purity of microorganisms in the food industry. This treatise summarizes findings from the field of molecular biology, specifically methods based on the polymerase chain reaction (PCR), suitable not only for routine detection and identification of microorganisms, but also for more advanced taxonomy. The possibilities and prerequisites for their use in microbiological laboratories of dairy operations are discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
24–29
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—