Potenciál biologických přípravků při ošetření luskovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000066" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000066 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/23:95463
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potenciál biologických přípravků při ošetření luskovin
Popis výsledku v původním jazyce
V maloparcelových pokusech v režimu ekologického zemědělství byl u hrachu setého (u odrůdy Avatar) ověřován účinek mykoparazitických hub a bakterií mléčného kvašení na produkční a kvalitativní parametry. Pokusy probíhaly na dvou lokalitách Zvíkov a Uhříněves v roce 2022. Aplikace přípravků byla provedena na osivo před výsevem (mořeno), nebo pouze na list během vegetace či kombinace moření a aplikace během vegetace. Mezi variantami byly nalezeny statisticky významné rozdíly, kdy varianta neošetřeného osiva (kontrola) měla prokazatelně horší výsledky klíčivosti a energie klíčení, než ošetřené varianty s bakterií mléčného kvašení a mykoparazitickou houbou. Účinek ošetření osiva pomocí mykoparazitických hub a bakterií mléčného kvašení neměl vliv na vývoj rostlin v počátečních růstových fázích. Reakce rostlin po aplikaci přípravků na list během vegetace z pohledu stimulačního a změny obsahu chlorofylu je spíše tendenční (výraznější, avšak statisticky neprůkazné rozdíly byly zejména u varianty a mykroparazitickou houbou)
Název v anglickém jazyce
The potential of biological preparations in the treatment of legumes
Popis výsledku anglicky
The effectof mycoparasitic fungi and lactic acid bacteria on production and quality parameters was verified in small-plot experiments in the organic farming régime with field peas (Avatar variety). The experiments took pace at two locations in Zvíkov and Uhříněves in 2022.The application of the preparations was carried out on the seed before sowing (pickled), or only on the leaf during vegetation or a combination of pickling and application during vegetation.Statistically significant differences were found between the variants, where the untreated seed results than the treated variants with lactic acid bacteria and mycoparatic fungus. The effect of seed treatment with mycoparasitic fungi and lactic bacteria did not affect plant development in the initial growth stages. The reaction of plants after the application of preparations to the leaf during vegetation from the point of view of stimulation and changes in chlorophyll content is rather tendentious (especially more pronouced in the variant; with a mycoparasitic fungus, but there were no statistically significant differences).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010255" target="_blank" >QK22010255: Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda – vědecká příloha časopisu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
„neuveden“
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
229–236
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—