Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků chlazených drůbežích stehen s ohledem na porušení teploty při transportu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000079" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000079 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků chlazených drůbežích stehen s ohledem na porušení teploty při transportu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie posuzuje vliv neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz chlazeného drůbežího masa. Při přepravě musí být chlazené drůbeží maso udržováno při teplotě maximálně 4 °C (nařízení (ES) č. 853/2004). Ve studii byla použita chlazená drůbeží stehna balená v prostém balení a v modifikované atmosféře (MAP). Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 2, 3 a 4 h. Stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM), pH a aktivity vody (aw) bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty (4 °C). Stanovené hodnoty CPM byly ovlivněny vyšší teplotou po přerušení chlazení a dobou vyšetření po expozici zvýšené teplotě u vzorků v prostém balení; a teplotou a délkou působení této teploty u vzorků balených v MAP. Citace: NECIDOVÁ, L., BURSOVÁ, Š., HARUŠTIAKOVÁ, D., ZOUHAROVÁ, A., BARTÁKOVÁ, K., KLIMEŠOVÁ, M. Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků chlazených drůbežích stehen s ohledem na porušení teploty při transportu. Ostatní – poster, sborník příspěvků. In Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů, Brno: Veterinární univerzita Brno, 2023, pp. 235–240.

  • Název v anglickém jazyce

    The aerobic plate count monitoring in chilled chicken legs samples with respect to temperature changes during transport

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to assess the effect of inadequate transport on the result of microbiological analyzes of chilled chicken legs. During transport chilled poultry meat products must be kept at a temperature below 4 °C (Regulation (EC) No 853/2004). Chilled poultry meat (chicken legs) was packaged in normal atmosphere (hereinafter referred to as simple packaging) and modified atmosphere (MAP) for the purposes of the experiment. The model experiments simulated an increase of temperature during the transport to 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. The exposure time was 1, 2, 3, and 4 h. The aerobic plate count (APC), pH and water activity (aw) in the samples were determined immediately after exposure to higher temperature (0 h), 3 h and 24 h after returning to the adequate temperature (4 °C). The APC values were influenced by temperature changes and time of analysis after exposure to higher temperature in samples in plain packaging; by temperature and by duration of exposure to higher temperature in samples in MAP. Citation: NECIDOVÁ, L., BURSOVÁ, Š., HARUŠTIAKOVÁ, D., ZOUHAROVÁ, A., BARTÁKOVÁ, K., KLIMEŠOVÁ, M. The aerobic plate count monitoring in chilled chicken legs samples with respect to temperature changes during transport. Others – Poster., yearbook. Conference: In Proceedings, Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno: Veterinární univerzita Brno, 2023, pp. 235–240.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů