Vliv porušení teploty skladování na celkový počet mikroorganismů u vzorků chlazené drůbeže balené v ochranné atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881666" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881666 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.slpk.sk/eldo/2024/dl/9788082660565/9788082660565.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2024/dl/9788082660565/9788082660565.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp" target="_blank" >10.15414/2024.sqf24-psp</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porušení teploty skladování na celkový počet mikroorganismů u vzorků chlazené drůbeže balené v ochranné atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
Celkový počet mikroorganismů vzorků drůbežího masa baleného v MAP se v důsledku porušení chlazení zvyšuje s vyšší teplotou a delší dobou expozice této vyšší teplotě. Významný vliv má v určitých situacích i doba vyšetření vzorku po předchozím porušení chlazení. Zejména v případech, kdy dochází k vystavení vzorku vyšší teplotě delší dobu, je nevyhnutné vzorky analyzovat bezprostředně po příjmu do laboratoře.Výsledky této dílčí studie umožnily vznik softwaru, který kvantifikuje riziko mikrobiální kontaminace potravin živočišného původu v důsledku narušení chladírenského řetězce, a to včetně vizualizace rizika. Uživatel zvolí typ potraviny a typ jejího balení, teplotu v transportním boxu (možnost nastavení od 5 do 25 °C, po 0,5 °C), které byl vzorek vystaven, délku expozice této zvýšené teplotě (od 0,5 hodiny do 4 hodin, možnost nastavení po 0,5 hod) a dobu setrvání vzorku ve vyhovující teplotě v ledničce/svozové lince do mikrobiologického vyšetření (od 0 do 24 hodin, možnost nastavení po 1 hod). Simuluje tak porušení chlazení při transportu vzorku. Software je volně přístupný na webové stránce https://webstudio.shinyapps.io/transportvzorku/. Jako výsledek je zobrazen předpokládaný počet mikroorganismů (uveden v násobcích výchozí hodnoty) a riziko narušení vzorku při transportu ve formě doporučení nebo nedoporučení vzorku k mikrobiologické analýze.
Název v anglickém jazyce
The effect of storage temperature disruption on total plate count in chilled poultry samples packaged in modified atmosphere
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to assess the effect of inadequate transport on the result of microbiological analyses of chilled poultry. During transport chilled poultry meat products must be kept at a temperature below 4 °C (Regulation (EC) No 853/2004). Chilled poultry meat (chicken legs and breast) was packaged in modified atmosphere (MAP) for the purposes of the experiment. The model experiments simulated an increase of temperature during the transport to 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. The exposure time was 1, 2, 3, and 4 h. The aerobic plate count (APC) in the samples were determined immediately after exposure to higher temperature (0 h), 3 h and 24 h after returning to the adequate temperature (4 °C). The APC values were influenced by temperature and by duration of exposure to higher temperature in samples in MAP. It is necessary to analyse the samples immediately after receiving them in the laboratory. The results of this sub-study enabled the creation of software that recommends or does not recommend to laboratories the microbiological analysis of a food sample of animal origin due to disruption of the cold chain during its transport
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kvalita potravín: zborník vedeckých prác 2024
ISBN
978-80-8266-056-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
35-39
Název nakladatele
Garmond Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
20. 3. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—