Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bovine lactoferrin - intensively studied compound

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000086" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000086 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bovine lactoferrin - intensively studied compound

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In raw cow's milk samples, the effect of lactation factors and individuality of the dairy cow on the concentration of lactoferrin determined by liquid chromatography was verified. Cow's milk taken from farms in the Czech Republic was defatted by fat centrifugation and then precipitated with acetic acid to pH 4.6. The proportion of lactoferrin in the centrifuged whey was determined by means of a liquid chromatograph with a photodiode array detector. The average lactoferrin content in cow's milk of 123.73 ± 58.51 mg/L is comparable to the results of other works, but no discernible statistically significant (p>0.05) trend in the change in lactoferrin concentration depending on the order or phase of lactation was found. The pilot study shows that for a relevant assessment of these factor effects (order or phase of lactation), targeted monitoring of lactoferrin levels in milk from the same dairy cows at the same lactation stages is needed. Citation: Bartáková K., Vorlová L., Navrátilová P., Hanuš O., Nejeschlebová H.: Bovine lactoferrin - intensively studied compound. Others – Poster., Abstract Book. Conference: In 37th EFFoST International Conference 2023 Valencia, Spain, 06.-08. November 2023, Abstract Book, p.137

  • Název v anglickém jazyce

    Bovine lactoferrin - intensively studied compound

  • Popis výsledku anglicky

    In raw cow's milk samples, the effect of lactation factors and individuality of the dairy cow on the concentration of lactoferrin determined by liquid chromatography was verified. Cow's milk taken from farms in the Czech Republic was defatted by fat centrifugation and then precipitated with acetic acid to pH 4.6. The proportion of lactoferrin in the centrifuged whey was determined by means of a liquid chromatograph with a photodiode array detector. The average lactoferrin content in cow's milk of 123.73 ± 58.51 mg/L is comparable to the results of other works, but no discernible statistically significant (p>0.05) trend in the change in lactoferrin concentration depending on the order or phase of lactation was found. The pilot study shows that for a relevant assessment of these factor effects (order or phase of lactation), targeted monitoring of lactoferrin levels in milk from the same dairy cows at the same lactation stages is needed. Citation: Bartáková K., Vorlová L., Navrátilová P., Hanuš O., Nejeschlebová H.: Bovine lactoferrin - intensively studied compound. Others – Poster., Abstract Book. Conference: In 37th EFFoST International Conference 2023 Valencia, Spain, 06.-08. November 2023, Abstract Book, p.137

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů