Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných faktorů na koncentraci laktoferinu v kravském mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000071" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000071 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných faktorů na koncentraci laktoferinu v kravském mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byl s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi s iontově párovacím činidlem stanoven obsah laktoferinu v kravském mléce v různém pořadí a fázi laktace. Celkem 49 vzorků syrového kravského mléka bylo odebíráno od dojnic z chovů v České republice od srpna do listopadu roku 2022. Průměrný obsah laktoferinu byl 123,73 ± 58,51 mg/l, rozmezí hodnot se pohybovalo od 39,80 mg/l do 250,46 mg/l. Nebyl zjištěn žádný zřejmý, statisticky významný trend změny koncentrace laktoferinu v závislosti na pořadí či fázi laktace. Zřejmě by bylo třeba cílené sledování množství laktoferinu v mléce od stále stejných dojnic ve stejných fázích jednotlivých laktací, aby mohl být vliv pořadí či fáze laktace správně posouzen. V případě výsledků v této práci se jedná o pilotní studii, kdy byly vzorky mléka odebírány v jednom období v určitém chovu od všech dojnic, které byly právě v laktaci. Citace: Bartáková K., Vorlová L., Motalová G., Hanuš O., Nejeschlebová H., Samková E., Navrátilová P., Dluhošová S.: Vliv vybraných faktorů na koncentraci laktoferinu v kravském mléce. Ostatní – Poster, abstrakt ve sborníku, příspěvek ve sborníku. Konference: HYGIENA ALIMENTORUM XLIII, Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy, 10. – 12. mája 2023, Štrbské Pleso, Slovenská republika. Příspěvek ve sborníku abstraktů: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 18. ISBN 978-80-8077-786-9. Příspěvek ve sborníku příspěvků: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 175-180. ISBN 978-80-8077-787-6

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of selected factors on lactoferin concentration in cow´s milk

  • Popis výsledku anglicky

    In this work, the content of lactoferrin in cow's milk was determined in different order and stage of lactation using reverse phase high-performance liquid chromatography with an ion-pairing agent. A total of 49 samples of raw cow's milk were collected from dairy cows from farms in the Czech Republic from August to November 2022. The average lactoferrin content was 123.73 ± 58.51 mg/l, the range of values varied from 39.80 mg/l to 250 .46 mg/l. No obvious, statistically significant trend of change in lactoferrin concentration depending on the order or stage of lactation was detected. Apparently, targeted monitoring of the amount of lactoferrin in milk from the same dairy cows in the same phases of individual lactations would be necessary, so that the influence of the sequence or phase of lactation could be correctly assessed. In the case of the results in this work, it is a pilot study where milk samples were taken in one period in a certain farm from all dairy cows that were currently lactating. Citation: Bartáková K., Vorlová L., Motalová G., Hanuš O., Nejeschlebová H., Samková E., Navrátilová P., Dluhošová S.: Influence of selected factors on lactoferin concentration in cow´s milk. Others – Poster, abstract in proceedings, contribution in proceedings. Conference: HYGIENA ALIMENTORUM XLIII, Safety and Quality of Milk and Plant Commodities – Current Issues and Trends, 10. – 12. may 2023, Štrbské Pleso, Slovak Republic. Contribution in the collection of abstracts: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice, 2023, pp. 18. ISBN 978-80-8077-786-9. Post in the collection of posts: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice, 2023, pp. 175-180. ISBN 978-80-8077-787-6

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů