Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počty mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000072" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000072 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počty mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv úložné teploty 8, 11, 14, 17, 20 a 25 ºC a času na celkový počet mikroorganismů (CPM) v syrovém kozím a ovčím mléce. Vzorky mléka byly uchovány při dané teplotě a analyzovány po 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3 a 4 hodinách. Po každé analýze byly vzorky uloženy do lednice při teplotě 8 ºC a znovu analyzovány po 3 a 24 hodinách. Z výsledků celkového počtu mikroorganismů a meze reprodukovatelnosti 0,45 log byla stanovena teplota a doba její expozice, při které je možné vzorky ještě analyzovat, aniž by porušení teploty transportu mělo negativního dopad na mikrobiologický profil vzorků. Hodnoty CPM u mléka malých přežvýkavců byly většinou v mezích reprodukovatelnosti. U kozího mléka byla horní mez reprodukovatelnosti překročena pouze při působení teplot 17, 20 a 25 °C po dobu 4 hodin a provádění analýz až po 24 hodinách, u ovčího mléka pouze v případě 25 °C po dobu 4 hodin a provádění analýz až po 24 hodinách. Citace: Klimešová M., Nejeschlebová L., Necidová L., Hanuš O., Bursová Š., Vorlová L.: Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počty mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců. Ostatní – Poster, abstrakt ve sborníku, příspěvek ve sborníku. Konference: HYGIENA ALIMENTORUM XLIII, Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy, 10. – 12. mája 2023, Štrbské Pleso, Slovenská republika. Příspěvek ve sborníku abstraktů: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 58. ISBN 978-80-8077-786-9. Příspěvek ve sborníku příspěvků: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 418–423. ISBN 978-80-8077-787-6
Název v anglickém jazyce
The effect of cold chain disruption on the total plate count of small ruminants milk samples
Popis výsledku anglicky
In this study, the effect of storage temperatures of 8, 11, 14, 17, 20, and 25 ºC as well as of storage time on the total plate count (TPC) in sheep’s and goat’s milk was monitored. Milk samples were kept at the respective temperature and analyzed after 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, and 4 hours, respectively. After each analysis, the samples were stored in a refrigerator at 8 ºC and reanalyzed after 3 and 24 hours. The resulting values of the total number of microorganisms and the limit of reproducibility of 0.45 log were used to determine the maximum time of exposure to the respective temperatures, which still supported the analysis of the samples without compromising their microbiological quality. The TPC values in the milk of small ruminants were mostly within the reproducibility limits. In goat’s milk, the upper reproducibility limit was exceeded only in samples exposed to temperatures of 17, 20, or 25 °C for 4 hours analyzed only 24 hours after the cold chain interruption. In sheep’s milk, it was exceeded only in samples stored at 25 °C hours, with analyses postponed by 24 hours. Citation: Klimešová M., Nejeschlebová L., Necidová L., Hanuš O., Bursová Š., Vorlová L.: The effect of cold chain disruption on the total plate count of small ruminants milk samples. Others – Poster, abstract in proceedings, contribution in proceedings. Conference: HYGIENA ALIMENTORUM XLIII, Safety and Quality of Milk and Plant Commodities – Current Issues and Trends, 10. – 12. may 2023, Štrbské Pleso, Slovak Republic. Contribution in the collection of abstracts: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice, 2023, pp. 58. ISBN 978-80-8077-786-9. Post in the collection of posts: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice, 2023, pp. 418–423. ISBN 978-80-8077-787-6
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů