Přirozený inhibiční potenciál mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000070" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přirozený inhibiční potenciál mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Zdravotní nezávadnost je klíčovým očekávaným atributem potravin a podmínkou pro jejich uvádění na trh. Současně jde o zásadní parametr jakosti potravin. Celá problematika souvisejících parametrů je obšírnější u potravin živočišného původu, které mají mnohá specifika, nejen z pohledu jejich získávání, ale i technologií zpracování. Celý tento složitý komplex činností může být ovlivněn inhibičními, biologicky aktivními látkami, exogenního či endogenního původu. Z mnoha pohledů je problematická pouze skupina inhibičních látek exogenního původu, resp. reziduí veterinárních léčiv a sanitačních prostředků. Výsadou některých potravin živočišného původu je však přítomnost protektivních endogenních biologicky aktivních sloučenin, které přirozeně, po určitou dobu zajišťují jejich ochranu, zejména proti mikrobiální zkáze. Tyto sloučeniny jsou již řadu let studovány a postupně široce využívány. Z hlediska významu těchto sloučenin rozhodně první místo zaujímá mléko. Mléko je vybaveno širokým spektrem biologicky aktivních (ochranných) látek, které se do mléka dostávají nejen biosyntézou, ale i biodifuzí. Jedná se o látky bílkovinné povahy: laktoferin, lysozym, laktoperoxidázový systém, xantinoxidáza, imunoglobuliny, alfa-laktalbumin a proteoso-pepton. Účelem jejich přítomnosti v mléku je ochrana mléčné žlázy před infekcí, zvýšení obranyschopnosti mláděte a pozitivní ovlivnění mikrobiální jakosti (mikrobiomu) čerstvě nadojeného mléka. Přednáška se detailněji zabývá nejnovějšími poznatky, týkajícími se laktoferinu, lysozymu a laktoperoxidázy. Citace: Vorlová L., Bartáková K., Navrátilová P., Hanuš O., Nejeschlebová H., Samková E., Dluhošová S.: Přirozený inhibiční potenciál mléka. Ostatní – PP Prezentace, abstrakt ve sborníku, příspěvek ve sborníku. Konference: HYGIENA ALIMENTORUM XLIII, Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy, 10. – 12. mája 2023, Štrbské Pleso, Slovenská republika. Příspěvek ve sborníku abstraktů: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 104. ISBN 978-80-8077-786-9. Příspěvek ve sborníku příspěvků: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 142-146. ISBN 978-80-8077-787-6
Název v anglickém jazyce
Natural inhibitory potential of milk
Popis výsledku anglicky
Health safety is a key expected attribute of food and a condition for its placing on the market. At the same time, it is an essential parameter of food quality. The whole issue of related parameters is more extensive for food of animal origin, which has many specifics, not only in terms of their extraction, but also in terms of processing technologies. All this complex complex of activities can be influenced by inhibitory, biologically active substances, of exogenous or endogenous origin. From many points of view, only the group of inhibitory substances of exogenous origin, respectively residues of veterinary drugs and sanitation agents, is problematic. However, the prerogative of certain foods of animal origin is the presence of protective endogenous biologically active compounds that naturally, for a certain period of time, provide their protection, especially against microbial perishability. These compounds have been studied for many years and gradually widely used. In terms of the importance of these compounds, milk definitely takes the first place. Milk is equipped with a wide range of biologically active (protective) substances that get into milk not only through biosynthesis, but also through biodiffusion. These are substances of a protein nature: lactoferrin, lysozyme, lactoperoxidase system, xanthine oxidase, immunoglobulins, alpha-lactalbumin and proteoso-peptone. The purpose of their presence in milk is to protect the mammary gland from infection, increase the immunity of the baby and positively affect the microbial quality (microbiome) of freshly milked milk. The lecture deals in detail with the latest findings concerning lactoferrin, lysozyme and lactoperoxidase. Citation: Vorlová L., Bartáková K., Navrátilová P., Hanuš O., Nejeschlebová H., Samková E., Dluhošová S.: Natural inhibitory potential of milk. Other – PP Presentation, abstract in proceedings, contribution in proceedings. Conference: HYGIENA ALIMENTORUM XLIII, Safety and Quality of Milk and Plant Commodities – Current Issues and Trends, 10. – 12. may 2023, Štrbské Pleso, Slovak Republic. Contribution in the collection of abstracts: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice, 2023, pp. 104. ISBN 978-80-8077-786-9. Post in the collection of posts: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice, 2023, pp. 142-146. ISBN 978-80-8077-787-6
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů