Přirozený inhibiční potenciál mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43906934" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43906934 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/23:43880827
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přirozený inhibiční potenciál mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Výsadou některých potravin živočišného původu je však přítomnost protektivních endogenních biologicky aktivních sloučenin, které přirozeně, po určitou dobu zajišťují jejich ochranu, zejména proti mikrobiální zkáze. Tyto sloučeniny jsou již řadu let studovány a postupně široce využívány. Z hlediska významu těchto sloučenin rozhodně první místo zaujímá mléko. Mléko je vybaveno širokým spektrem biologicky aktivních (ochranných) látek, které se do mléka dostávají nejen biosyntézou, ale i biodifuzí. Jedná se o látky bílkovinné povahy: laktoferin, lysozym, laktoperoxidázový systém, xantinoxidáza, imunoglobuliny, alfa-laktalbumin a proteoso-pepton. Účelem jejich přítomnosti v mléku je ochrana mléčné žlázy před infekcí, zvýšení obranyschopnosti mláděte a pozitivní ovlivnění mikrobiální jakosti (mikrobiomu) čerstvě nadojeného mléka. Přednáška se detailněji zabývá nejnovějšími poznatky, týkajícími se laktoferinu, lysozymu a laktoperoxidázy.
Název v anglickém jazyce
Natural inhibitory potential of milk
Popis výsledku anglicky
Health safety is a key expected attribute of food and a condition for its placing on the market. At the same time, it is an essential parameter of food quality. The whole issue of related parameters is more extensive for food of animal origin, which has many specifics, not only in terms of their extraction, but also in terms of processing technologies. All this complex complex of activities can be influenced by inhibitory, biologically active substances, of exogenous or endogenous origin. It is clear from a number of studies that the relationship of especially the quantitative representation of endogenous milk inhibitory substances is in negative correlation with the use of antibiotics in dairy farming and is a key issue for reducing all related negative impacts of residues of exogenous inhibitory substances on the health of human and animal populations. Significant complications in the production of dairy products are also not negligible. In milk, as far as endogenous protective factors are concerned, these are mainly substances belonging to the soluble component of udder immunity: lactoferrin, lysozyme, lactoperoxidase, system, Ig, alpha-lactalbumin, proteoso-peptone and xanthine oxidase. Particularly interesting is the use of lactoferrin in the promotion and restoration of health, especially in the human population, but also the rapid determination of lactoferrin concentration as early indicator of mastitis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena Alimentorum XLIII. „Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy“. Recenzovaný zborník prednášok a posterových prezentácií.
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
142-146
Název nakladatele
ŠVPS SR a UVLF
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso, Slovenská republika
Datum konání akce
10. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—