Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přirozený inhibiční potenciál mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43906934" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43906934 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/23:43880827

  • Výsledek na webu

    <a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přirozený inhibiční potenciál mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsadou některých potravin živočišného původu je však přítomnost protektivních endogenních biologicky aktivních sloučenin, které přirozeně, po určitou dobu zajišťují jejich ochranu, zejména proti mikrobiální zkáze. Tyto sloučeniny jsou již řadu let studovány a postupně široce využívány. Z hlediska významu těchto sloučenin rozhodně první místo zaujímá mléko. Mléko je vybaveno širokým spektrem biologicky aktivních (ochranných) látek, které se do mléka dostávají nejen biosyntézou, ale i biodifuzí. Jedná se o látky bílkovinné povahy: laktoferin, lysozym, laktoperoxidázový systém, xantinoxidáza, imunoglobuliny, alfa-laktalbumin a proteoso-pepton. Účelem jejich přítomnosti v mléku je ochrana mléčné žlázy před infekcí, zvýšení obranyschopnosti mláděte a pozitivní ovlivnění mikrobiální jakosti (mikrobiomu) čerstvě nadojeného mléka. Přednáška se detailněji zabývá nejnovějšími poznatky, týkajícími se laktoferinu, lysozymu a laktoperoxidázy.

  • Název v anglickém jazyce

    Natural inhibitory potential of milk

  • Popis výsledku anglicky

    Health safety is a key expected attribute of food and a condition for its placing on the market. At the same time, it is an essential parameter of food quality. The whole issue of related parameters is more extensive for food of animal origin, which has many specifics, not only in terms of their extraction, but also in terms of processing technologies. All this complex complex of activities can be influenced by inhibitory, biologically active substances, of exogenous or endogenous origin. It is clear from a number of studies that the relationship of especially the quantitative representation of endogenous milk inhibitory substances is in negative correlation with the use of antibiotics in dairy farming and is a key issue for reducing all related negative impacts of residues of exogenous inhibitory substances on the health of human and animal populations. Significant complications in the production of dairy products are also not negligible. In milk, as far as endogenous protective factors are concerned, these are mainly substances belonging to the soluble component of udder immunity: lactoferrin, lysozyme, lactoperoxidase, system, Ig, alpha-lactalbumin, proteoso-peptone and xanthine oxidase. Particularly interesting is the use of lactoferrin in the promotion and restoration of health, especially in the human population, but also the rapid determination of lactoferrin concentration as early indicator of mastitis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena Alimentorum XLIII. „Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy“. Recenzovaný zborník prednášok a posterových prezentácií.

  • ISBN

    978-80-8077-787-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    142-146

  • Název nakladatele

    ŠVPS SR a UVLF

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso, Slovenská republika

  • Datum konání akce

    10. 5. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku