Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počety mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880932" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880932 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počety mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byl sledován vliv skladovacích teplot 8, 11, 14, 17, 20 a 25 ºC a také doby skladování na celkový počet mikroorrganismů (CPM) v ovčím a kozím mléce. Vzorky mléka byly udržovány při příslušné teplotě a analyzovány po 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3, respektive 4 hodinách. Po každé analýze byly vzorky uloženy v chladničce při 8 °C a znovu analyzovány po 3 a 24 hodinách. Výsledné hodnoty celkového počtu mikroorganismů a hranice reprodukovatelnosti 0,45 log byly použity pro stanovení maximální doby expozice příslušným teplotám, což ještě podpořilo analýzu vzorků, aniž by byla ohrožena jejich mikrobiologická kvalita. Hodnoty CPM v mléce malých přežvýkavců byly většinou v mezích reprodukovatelnosti. U kozího mléka byla horní hranice reprodukovatelnosti překročena pouze u vzorků vystavených teplotám 17, 20 nebo 25 °C po dobu 4 hodin analyzovaných pouze 24 hodin po přerušení chladícího řetězce. U ovčího mléka byla překročena pouze u vzorků skladovaných při 25 °C hodin s odložením analýz o 24 hodin.
Název v anglickém jazyce
The effect of cold chain disruption on the total plate count of small ruminants milk samples
Popis výsledku anglicky
In this study, the effect of storage temperatures of 8, 11, 14, 17, 20, and 25 ºC as well as of storage time on the total plate count (TPC) in sheep’s and goat’s milk was monitored. Milk samples were kept at the respective temperature and analyzed after 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, and 4 hours, respectively. After each analysis, the samples were stored in a refrigerator at 8 ºC and reanalyzed after 3 and 24 hours. The resulting values of the total number of microorganisms and the limit of reproducibility of 0.45 log were used to determine the maximum time of exposure to the respective temperatures, which still supported the analysis of the samples without compromising their microbiological quality. The TPC values in the milk of small ruminants were mostly within the reproducibility limits. In goat’s milk, the upper reproducibility limit was exceeded only in samples exposed to temperatures of 17, 20, or 25 °C for 4 hours analyzed only 24 hours after the cold chain interruption. In sheep’s milk, it was exceeded only in samples stored at 25 °C hours, with analyses postponed by 24 hours.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
418-423
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
10. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—