Doporučení mikrobiologických analýz syrového ovčího mléka při přerušení teplotního řetězce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000038" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000038 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_207_01_07.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_207_01_07.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Doporučení mikrobiologických analýz syrového ovčího mléka při přerušení teplotního řetězce
Popis výsledku v původním jazyce
Byl modelován vliv úložné teploty 8, 11, 14, 17, 20 a 25 ºC a času na mikrobiologické ukazatele v syrovém ovčím mléku bez konzervačního přípravku. Vzorky mléka byly uchovány při dané teplotě a analyzovány po 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3 a 4 hodinách. Po každé analýze byly vzorky uloženy do lednice při teplotě 8 ºC a znovu analyzovány po 3 a 24 hodinách. Z výsledků a mezí reprodukovatelnosti bylo vypracováno doporučení, kdy je možné ještě vzorky analyzovat v případě porušení transportní teploty.
Název v anglickém jazyce
Recommendations for microbiological analysis of raw sheep milk in case of interruption of the temperature chain
Popis výsledku anglicky
The effect of storage temperature 8, 11, 14, 17, 20 and 25 ºC and time on microbiological indicators in raw sheep’s milk without preservative was monitored. Milk samples were kept at the given temperature and analyzed after 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3 and 4 hours. After each analysis, the samples were stored in a refrigerator at 8 ºC and reanalyzed after 3 and 24 hours. Based on the results and limits of reproducibility, a recommendation was made when it is still possible to analyze the samples in case of a violation of the transport temperature.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1–7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—