Nežádoucí mikroorganismy v mlékárenství – rezistence, perzistence a zdroje kontaminace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000044" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000044 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nežádoucí mikroorganismy v mlékárenství – rezistence, perzistence a zdroje kontaminace
Popis výsledku v původním jazyce
Vysoká hygienická úroveň mlékárenských provozů v ČR jde ruku v ruce s relativně nižší diverzitou mikroorganismů kontaminujících prostředí provozů, meziprodukty a finální mléčné výrobky. Na druhou stranu se mezi těmito kontaminanty stále častěji setkáváme s kmeny s významnými rizikovými vlastnostmi, ať už z hlediska enzymového vybavení, či rezistencí vůči nepříznivým fyzikálně-chemickým podmínkám. To s sebou nese zvýšené riziko kolonizace provozů perzistentními kmeny často způsobujícími technologické problémy či kažení finálních výrobků, které je však stále obtížnější z provozů eliminovat. Prezentace se ohlíží po uplynulých dvaceti letech výzkumu a poradenství v této oblasti. Citace: Němečková I., Trešlová Š.: Nežádoucí mikroorganismy v mlékárenství – rezistence, perzistence a zdroje kontaminace. Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů str. 6.
Název v anglickém jazyce
Undesirable dairy microorganisms – resistance, persistence and contamination sources
Popis výsledku anglicky
High hygienic level of dairy plants in the Czech Republic is connected with relatively lower density of microorganisms contaminating plant environment, semi-products and final dairy products. On the other hand, strains with significant hazardous characteristics, both enzymatic characteristics and resistance to unfavourable physically-chemical conditions, are more and more common. It means an elevated risk of plant colonisation by persistent strains often causing technological problems or spoilage of final products that are ever more difficult to eliminate from the plant. This presentation looks back upon twenty years of research and consultancy in this area. Němečková, I., Trešlová, Š.: Undesirable dairy microorganisms – resistance, persistence and contamination sources. Others – PP presentation, book of abstracts. Conference: MILK and CHEESES, 25th January 2024, Prague. Book of abstracts, page 6.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů