Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nežádoucí mikroorganismy v mlékárenství – rezistence, perzistence a zdroje kontaminace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000044" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000044 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nežádoucí mikroorganismy v mlékárenství – rezistence, perzistence a zdroje kontaminace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vysoká hygienická úroveň mlékárenských provozů v ČR jde ruku v ruce s relativně nižší diverzitou mikroorganismů kontaminujících prostředí provozů, meziprodukty a finální mléčné výrobky. Na druhou stranu se mezi těmito kontaminanty stále častěji setkáváme s kmeny s významnými rizikovými vlastnostmi, ať už z hlediska enzymového vybavení, či rezistencí vůči nepříznivým fyzikálně-chemickým podmínkám. To s sebou nese zvýšené riziko kolonizace provozů perzistentními kmeny často způsobujícími technologické problémy či kažení finálních výrobků, které je však stále obtížnější z provozů eliminovat. Prezentace se ohlíží po uplynulých dvaceti letech výzkumu a poradenství v této oblasti. Citace: Němečková I., Trešlová Š.: Nežádoucí mikroorganismy v mlékárenství – rezistence, perzistence a zdroje kontaminace. Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů str. 6.

  • Název v anglickém jazyce

    Undesirable dairy microorganisms – resistance, persistence and contamination sources

  • Popis výsledku anglicky

    High hygienic level of dairy plants in the Czech Republic is connected with relatively lower density of microorganisms contaminating plant environment, semi-products and final dairy products. On the other hand, strains with significant hazardous characteristics, both enzymatic characteristics and resistance to unfavourable physically-chemical conditions, are more and more common. It means an elevated risk of plant colonisation by persistent strains often causing technological problems or spoilage of final products that are ever more difficult to eliminate from the plant. This presentation looks back upon twenty years of research and consultancy in this area. Němečková, I., Trešlová, Š.: Undesirable dairy microorganisms – resistance, persistence and contamination sources. Others – PP presentation, book of abstracts. Conference: MILK and CHEESES, 25th January 2024, Prague. Book of abstracts, page 6.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů