Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000046" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000046 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43928478
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení produkují různé druhy exopolysacharidů hlavně z důvodu ochrany proti nepříznivým podmínkám vnějšího prostředí. V potravinářské technologii je použití kmenů produkujících exopolysacharidy významné ve fermentovaných výrobcích, kde má přítomnost exopolysacharidů významný vliv na texturu a konzistenci. V poslední době jsou exopolysacharidy testovány také pro jejich prebiotické a další zdravotně-funkční vlastnosti. Práce byla zaměřena na izolaci kmenů bakterií mléčného kvašení z mateřského mléka a mléčných výrobků se schopností produkce exopolysacharidů. Produkce exopolysacharidů byla stanovena tvorbou tmavých slizovitých kolonií na agaru s přídavkem konžské červeně. U vybraných pozitivních kmenů byla pomocí izolace s následnou gravimetrickou analýzou provedena kvantifikace produkovaných exopolysacharidů ve dvou různých médiích. Pro další testování byly vybrány kmeny MM1V (Limosilactobacillus fermentum), ZMM7 (Lactiplantibacillus plantarum), ZMM14 (Lactiplantibacillus pentosus nebo L. plantarum), 5.2.1b (Lactobacillus helveticus) a 23-38B (Lacticaseibacillus rhamnosus), které byly identifikovány na základě sekvence 16S rRNA. U exopolysacharidu produkovaného kmenem MM1V byla provedena detailnější analýza včetně stanovení jeho molekulové hmotnosti a monosacharidového složení. Citace: Vrchotová B., Sinica A., Bleha R., Bazalová O., Kavková M., Plocková M., Horáčková Š.: Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení. Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů, sborník příspěvků. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů z konference, str. 8. Sborník příspěvků: Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 32–36. ISBN: 978-80-7592-280-9
Název v anglickém jazyce
Exopolyssacharides produced by lactic acid bacteria
Popis výsledku anglicky
Lactic acid bacteria produce various types of exopolysaccharides mainly for the purpose of protection against adverse environmental conditions. In food technology, the use of strains producing exopolysaccharides is important in fermented products, where the presence of exopolysaccharides has a significant effect on texture and consistency. Recently, exopolysaccharides have also been tested for their prebiotic and other health- affecting properties. The work focused on the isolation of strains of tactic acid bacteria with the ability to produce exopolysaccharides from breast milk and milk products. Production of exopolysaccharides was determined by the formation of dark mucilaginous colonies on agar supplemented with Congo red. For selected positive strains, the quantification of the exopolysaccharides produced in two different media was performed using isolation followed by gravimetric analysis. The strains MM1V (Limosilactobacillus fermentum), ZMM7 (Lactiplantibacillus plantarum), ZMM14 (Lactiplantibacillus plantarum), 5.2.1b (Lactobacillus helveticus) and 23-38B (Lacticaseibacillus rhamnosus) were selected for further testing and identified based on the 16S rRNA sequence. A more detailed analysis was performed on the exopolysaccharide produced by strain MM1V, including the determination of its molecular weight and monosaccharide composition. Citation: Vrchotová B., Sinica A., Bleha R., Bazalová O., Kavková M., Plocková M., Horáčková Š.: Exopolysaccharides produced by lactic acid bacteria. Other – PP presentation, collection of abstracts, collection of papers. Conference: MILK and CHEESES, 25.01.2024, Prague. Collection of abstracts from the conference, p. 8. Collection of papers: National Cheese Shows 2024 and Results of the shows and collection of papers of the Milk and Cheese conference p. 32–36. ISBN: 978-80-7592-280-9
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotika, bakteriální exopolysacharidy a nové oligosacharidy pro funkční synbiotické fermentované výrobky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů