Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000051" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000051 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence
Popis výsledku v původním jazyce
Mateřské mléko slouží novorozenci mimo jiné také jako velmi důležitý zdroj různých bakteriálních druhů, kdy některé mohou vykazovat prospěšné funkční a technologické vlastnosti. Získávání nových izolátů s prospěšnými účinky je pro inovace v oblasti potravinářství a mikrobiologie stěžejní. Bylo prokázáno, že v mateřském mléce je 9–12 stěžejních bakteriálních rodů, kdy přesná kompozice bakteriálních druhů v mateřském mléce je ovlivněna mnoha faktory. V naší studii jsme ze souboru 13 mateřských mlék izolovali a na základě homologie 16S rDNA identifikovali bakterie z čeledi Actinomycetaceae, Bifidobacteriaceae, Corynebacteriaceae, Enterococcaceae, Lactobacillaceae, Micrococcaceae, Propionibacteriaceae, Staphylococcaceae a Streptococcaceae. U některých izolovaných bakterií mléčného kvašení (BMK) jsme dále testovali jejich možné výhodné vlastnosti, jako je schopnost produkce exopolysacharidů (EPS), antimikrobiální a antifungální účinky proti kontaminantům mléčných výrobků a možné probiotické vlastnosti. Pro testování schopnosti produkce EPS byly zvoleny dva přístupy. Klasický, kdy jsme pomocí živných půd obohacených rutheniovou červení sledovali zabarvení kolonie, a molekulárně-biologický, kdy jsme pomocí párů primerů amplifikujících určité úseky genů zapojených do produkce EPS testovali, zda izolovaná genomová, či plazmidová DNA obsahují tyto úseky genů. BMK mohou také sloužit jako rezervoár genů antibiotické rezistence a přenášet je na bakterie stejného, nebo odlišného druhu či rodu a tím šířit rezistenci případně i na patogenní mikroorganismy. U izolátů jsme se proto také zaměřili na bezpečnostní aspekty, které zahrnují stanovení senzitivity vůči antibiotikům, kdy většina vybraných izolátů byla senzitivní ke klinicky významným antibiotikům a některé vykazovaly slibný technologický a probiotický potenciál. Citace: Bazalová O., Cihlář J., Jechová J., Bár L., Rosová A., Dráb V., Kavková M.: Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence. Ostatní – Poster, sborník abstraktů, sborník příspěvků. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů z konference, str. 18. Sborník příspěvků: Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 132–136. ISBN: 978-80-7592-280-9
Název v anglickém jazyce
Lactic acid bacteria from breast milk – screening of potentially effective functional and technological properties and safety in the context of antibiotic resistance
Popis výsledku anglicky
Among other things, breast milk serves newborns as a very important source of various bacterial species, some of which may exhibit beneficial functional and technological properties. Obtaining new isolates with beneficial effects is crucial to innovations in the field of food and microbiology. It has been shown that there are 9-12 major bacterial genera in breast milk, the exact composition being influenced by many factors. In our study, from a set of 13 breast milks we isolated and, based on 16S rDNA homology, identified bacteria from the families Actinomycetaceae, Bifidobacteriaceae, Corynebacteriaceae, Enterococcaceae, Lactobacillaceae, Micrococcaceae, Propionibacteriaceae, Staphylococcaceae and Streptococcaceae. We further tested some of the isolated lactic acid bacteria (LAB) for their possible beneficial properties, such as the ability to produce exopolysaccharides (EPS), antimicrobial and antifungal effects against dairy product contaminants, and possible probiotic properties. To test the ability to produce EPS, we chose both classical (ruthenium red media to monitor the coloration of the colony), and molecular biology approach (presence of EPS production gene in genomic or plasmid DNA). LAB can also serve as a reservoir of antibiotic resistance genes and transfer them to different bacteria thus spreading resistance to pathogenic microorganisms as well. We therefore tested the sensitivity of the isolates to antibiotics, found most of them sensitive to clinically important antibiotics, and some showing promising technological and probiotic potential. Citation: Bazalová O., Cihlář J., Jechová J., Bár L., Rosová A., Dráb V., Kavková M.: Lactic acid bacteria isolated from breast milk - testing of potentially beneficial functional and technological properties and safety in the context of spreading antibiotic resistance. Others - Poster, collection of abstracts, collection of papers. Conference: MILK and CHEESES, 25.01.2024, Prague. Collection of abstracts from the conference, p. 18. Collection of papers: National Cheese Shows 2024 and Results of the shows and collection of papers of the Milk and Cheese conference p. 132–136. ISBN: 978-80-7592-280-9
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotika, bakteriální exopolysacharidy a nové oligosacharidy pro funkční synbiotické fermentované výrobky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů