Mateřské mléko jako zdroj bakterií s potenciálně prospěšnými technologickými, či probiotickými vlastnostmi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000025" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000025 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/23:43928297
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2023/v%C4%9Bda_199_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2023/v%C4%9Bda_199_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mateřské mléko jako zdroj bakterií s potenciálně prospěšnými technologickými, či probiotickými vlastnostmi
Popis výsledku v původním jazyce
Mateřské mléko je považováno za optimální zdroj nutrientů, bioaktivních látek a také komensálních bakteriálních druhů. Ty jsou přínosné pro zdraví kojence mimo jiné i z důvodu prevence kolonizace střeva patogenními mikroorganismy. Některé z nich mohou najít využití v mlékárenském průmyslu pro své přínosné probiotické či technologické vlastnosti. V posledních letech se mnoho studií zabývalo mikrobiologickým složením mateřského mléka a bylo ukázáno, že je ovlivněno mnoha faktory. Cílem předložené práce bylo prostudovat dostupnou literaturu a na základě získaných informací izolovat a identifikovat bakteriální kmeny vyskytující se v mateřském mléce získaném od dobrovolných dárkyň z jihočeského kraje ČR. Ze souboru 13 mlék jsme izolovali a na základě homologie 16S rRNA identifikovali bakterie z čeledi Actinomycetaceae, Bifidobacteriaceae, Corynebacteriaceae, Enterococcaceae, Lactobacillaceae, Micrococcaceae, Propionibacteriaceae, Staphylococcacea a Streptococcaceae. U některých izolátů jsme dále testovali jejich možné výhodné technologické či probiotické vlastnosti, především pak potenciální schopnost produkce exopolysacharidů (EPS), jejich antimikrobiální a antifungální účinky proti vybraným kontaminantům mléčných výrobků a rezistenci k běžně používaným antibiotikům. Pro testování schopnosti produkce EPS byly zvoleny dva přístupy. Klasický, kdy jsme pomocí živných půd obohacených rutheniovou červení sledovali zabarvení kolonie, a molekulárně-biologický, kdy jsme pomocí párů primerů amplifikující určité úseky genů zapojených do produkce EPS testovali, zda izolovaná genomová, či plazmidová DNA obsahují tyto úseky genů. Některé na EPS pozitivní izoláty také vykazovaly antimikrobiální Aktivitu proti vybraným kontaminantům mléčných výrobků. Nejvyšší míru inhibice růstu kontaminantů vykazovaly izoláty Lactiplantibacillus plantarum, nejmenší pak Bifidobacterium breve. Většina vybraných izolátů byla senzitivní ke klinicky významným antibiotikům. Na základě námi získaných předběžných výsledků je možné konstatovat, že některé získané izoláty z mateřského mléka vykazují slibný technologický a probiotický potenciál, nicméně je nutné ověřit jejich další funkční a technologické vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Breast milk as a source of bacteria with potential beneficial technological or probiotical properties
Popis výsledku anglicky
Breast milk is considered an optimal source of nutrients, bioactive substances and also commensal bacterial species. These are beneficial for the health of the infant, among other things, due to the prevention of intestinal colonization by pathogenic microorganisms. Some of them may find use in the dairy industry for their beneficial probiotic or technological properties. In recent years, many studies have focused on the microbiological composition of breast milk and it has been shown to be influenced by many factors. The aim of the presented work was to summarize the information known so far and, based on it, to isolate and identify bacterial strains occurring in breast milk obtained from voluntary donors from the South Bohemian region of the Czech Republic. From a set of 13 milk samples, we isolated and, based on 16S rRNA homology, identified bacteria from the family Actinomycetaceae, Bifidobacteriaceae, Corynebacteriaceae, Enterococcaceae, Lactobacillaceae, Micrococcaceae, Propionibacteriaceae, Staphylococcacea a Streptococcaceae. For some isolates, we further tested their possible favorable technological or probiotic properties, in particular the potential ability to produce exopolysaccharides (EPS), their antimicrobial and antifungal effects against selected dairy product contaminants and resistance to commonly used antibiotics. Two approaches were chosen to test the ability to produce EPS. Classical, where we used nutrient media enriched with ruthenium red to monitor colony coloration, and molecular-biological, where we used pairs of primers amplifying certain regions of genes involved in EPS production to test whether isolated genomic or plasmid DNA contains these gene regions. Some EPS-positive isolates also showed antimicrobial activity against selected dairy contaminants. Isolates of Lactiplantibacillus plantarum showed the highest rate of contaminant growth inhibition, while Bifidobacterium breve showed the lowest. Most of the selected isolates were sensitive to clinically relevant antibiotics. Based on the preliminary results obtained by us, it is possible to state that some isolates obtained from breast milk showed promising technological and probiotic potential, however, it is necessary to verify their other functional and technological properties.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotika, bakteriální exopolysacharidy a nové oligosacharidy pro funkční synbiotické fermentované výrobky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
199/4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
8–15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—