Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakterizace izolátů z čeledi Lactobacillaceae získaných z mateřského mléka a stolice kojenců

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000043" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000043 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/22:43925139

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakterizace izolátů z čeledi Lactobacillaceae získaných z mateřského mléka a stolice kojenců

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stolice kojenců a mateřské mléko jsou zdrojem bakterií mléčného kvašení se zajímavými funkčními a technologickými vlastnostmi. Cílem předložené práce bylo izolovat, identifikovat a charakterizovat nové potencionálně probiotické kmeny z čeledi Lactobacillaceae. Sedm izolátů bylo na základě homologie 16S rRNA identifikováno jako Lacticaseibacillus rhamnosus, Limosilactobacillus reuteri a Lactobacillus gasseri. Následně byly u získaných kmenů testovány jejich bezpečnostní (rezistence k antibiotikům, hemolýza) a funkční vlastnosti (odolnost ke žlučovým solím, hydrofobita a antimikrobiální aktivita). Všechny izoláty byly senzitivní ke klinicky významným antibiotikům a nebyla u nich prokázána hemolytická aktivita. Kyselé supernatanty pěti ze sedmi testovaných izolátů vykazovaly antimikrobiální aktivitu vůči vybraným patogenním mikroorganismům. Lcb. rhamnosus 2 21/S/1E prokázal vysokou odolnost ke 3,0 g/L žlučových solí (> 80 %). Hydrofobita buněčného povrchu izolátů se pohybovala v rozmezí 9,8 – 67,9 %. Na základě předběžných výsledků je možné konstatovat, že získané izoláty ze stolice kojenců a mateřského mléka prokázaly slibný probiotický potenciál, nicméně je nutné ověřit jejich další funkční a technologické vlastnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of the strains from the family Lactobacillaceae isolated from breast milk and infant faeces

  • Popis výsledku anglicky

    Infant faeces and breast milk are good sources of lactic acid bacteria with interesting functional and technological properties. The main aim of the present study was isolation, identification and characterisation of new potential probiotic strains from the family Lactobacillaceae. Seven isolates were identified according to their 16S rDNA sequences as Lacticaseibacillus rhamnosus, Limosilactobacillus reuteri and Lactobacillus gasseri. Furthermore, the safety aspects (antibiotic susceptibility, haemolytic activity) and functional properties, such as hydrophobicity, antimicrobial activity and bile salts tolerance, were determined. Isolates were sensitive to the most of the clinically important antibiotics and no haemolytic activity of any of the isolates was demonstrated. Acidic supernatants of five out of seven strains showed antimicrobial activity against selected pathogenic microorganisms. Lcb. rhamnosus 2 21S1E proved a high survival rate in the presence of 3.0 % bile salts (> 80 %). Surface cell hydrophobicity of tested isolates ranged around 9.8 – 67.9 %. Based on the preliminary results, it can be concluded that the isolates obtained from the infant faeces and breast milk have demonstrated probiotic potential, however, it will be necessary to verify other functional and technological properties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    11–15

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus