Luskovino-obilní směsky v ekologickém zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F16%3AN0000033" target="_blank" >RIV/26784246:_____/16:N0000033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vurv.sk/fileadmin/CVRV/subory/Zborniky/Pestovatelske_technologie/Pestovatelske_technologie_2016.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.sk/fileadmin/CVRV/subory/Zborniky/Pestovatelske_technologie/Pestovatelske_technologie_2016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Luskovino-obilní směsky v ekologickém zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
O luskovino-obilní směsky (LOS) narůstá v ekologickém zemědělství (EZ) zájem pro jejich schopnost obohacovat půdu o dusík, zvyšovat a stabilizovat výnosy, omezovat zaplevelení, potlačovat a přerušovat rozmnožování chorob a škůdců, což má mimořádně velký význam právě v oblasti EZ, kde je zakázáno používání pesticidů, minerálních hnojiv a kde jsou minimalizovány vstupy. Důležitým prvkem je i trend směřující ke zvyšování biodiverzity v oblasti EZ. Rozvoj diverzity rostlin ve směsce vytváří také prostředí pro rozvoj užitečných predátorů, kteří omezují šíření škůdců. Prakticky využitelných a experimentálně ověřených poznatků o pěstování luskovino-obilních směsek v podmínkách EZ je k dispozici dosud málo. Hlavním cílem tohoto výzkumu je podpořit rozšíření pěstování LOS a jejich zařazování do osevních postupů v EZ, podpora produkce kvalitních objemných i jadrných krmiv, a tak přispět k rozvoji schopnosti samozásobení krmivy na ekologických farmách. Touto cestou mohou ekofarmy v méně příznivých oblastech snížit svou závislost na dovozu biokrmiv ze zahraničí, což může zlepšit jejich ekonomickou situaci. V letech 2008-2011 a 2015-2016 byly zakládány maloparcelkové pokusy za účelem nalezení druhově, odrůdově a poměrově optimálních kombinací luskoviny a obiloviny vhodných pro produkci siláže s vyšší sušinou. Po sklizni zrna byl vyhodnocen hrubý a čistý výnos zrna ve směsce a výnos jednotlivých komponent. Byl stanoven parametr LER (Land Equivalent Ratio) jako hodnotící parametr výhodnosti/nevýhodnosti pěstování testovaných plodin ve směskách ve srovnání s monokulturami.
Název v anglickém jazyce
Legume-cereal intercropping in organic farming
Popis výsledku anglicky
The legume-cereal intercropping (LCI) in organic farms (OF) is of special interest not only for its positive influence on the soil, the ability to increase and stabilize yields, reduce weed infestation, improve the health of crops and reduce the incidence of some harmful organisms. The introduction of LCI growing as major crop appears to be one of the promising solutions to increase self-sufficiency of OF with regard to the supply of quality home-made concentrates with high protein content. In this way, OF can reduce its dependence on imported organic fodder from abroad, which can help to improve their economic situation. In years 2008-2011 and 2015-2016, plot trials with intercropped peas and spring cereals (wheat, barley) were conducted. Varieties and pea-cereal combinations (seed ratios) were screened to evaluate the suitability of the varieties for intercropping, and the best pea to cereal ratio in the seed mixture. These know-how is necessary for reintroduction LCI in the growing systems of OF.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsahem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Pestovateľské technológie a ich význam pre prax
ISBN
978-80-89417-72-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
17-21
Název nakladatele
Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany
Místo vydání
NPPC – VÚRV Piešťany
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
1. 12. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—