Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Intercropping of Pea and Cereals in Organic Farming

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F16%3AN0000034" target="_blank" >RIV/26784246:_____/16:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.itqb.unl.pt/meetings-and-courses/legumes-for-a-sustainable-world/book-of-abstracts/at_download/file" target="_blank" >http://www.itqb.unl.pt/meetings-and-courses/legumes-for-a-sustainable-world/book-of-abstracts/at_download/file</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Intercropping of Pea and Cereals in Organic Farming

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Second International Legume Society Conference: Legumes for a sustainable world: Book of Abstracts. The legume-cereal intercropping (LCI) may be advantageous to increase self-sufficiency with animal fodder in organic farming and reduce the possible dependency on imported soybeans and extracted soy meal. Finally, the reintroduction of LCI growing as major crop appears to be very promising way to stabilize yields, decrease weed and pests pressure. Field experiments with plot trials with intercropped leafy and afila pea varieties and spring cereals (wheat, barley) were carried out in the Czech Republic over four consecutive cropping seasons (2008–2011). Different varieties and pea-cereal combinations were tested to find useful varieties for intercropping and optimal pea to cereal ratio (pea to cereal ratios 80:20, 60:40, 40:60, 20:80). The results demonstrate that pea-cereal intercrops compared to sole crops produce high yields of grains especially when intercropped at the pea to cereal ratio of 60:40 and 40:60. To determine land use efficiency, the land equivalent ratio (LER) was evaluated. It emerged that LER values must be interpreted carefully and should not be used when yield levels of intercropped pea-cereal components are extraordinarily low or high.

  • Název v anglickém jazyce

    Intercropping of Pea and Cereals in Organic Farming

  • Popis výsledku anglicky

    Second International Legume Society Conference: Legumes for a sustainable world: Book of Abstracts. The legume-cereal intercropping (LCI) may be advantageous to increase self-sufficiency with animal fodder in organic farming and reduce the possible dependency on imported soybeans and extracted soy meal. Finally, the reintroduction of LCI growing as major crop appears to be very promising way to stabilize yields, decrease weed and pests pressure. Field experiments with plot trials with intercropped leafy and afila pea varieties and spring cereals (wheat, barley) were carried out in the Czech Republic over four consecutive cropping seasons (2008–2011). Different varieties and pea-cereal combinations were tested to find useful varieties for intercropping and optimal pea to cereal ratio (pea to cereal ratios 80:20, 60:40, 40:60, 20:80). The results demonstrate that pea-cereal intercrops compared to sole crops produce high yields of grains especially when intercropped at the pea to cereal ratio of 60:40 and 40:60. To determine land use efficiency, the land equivalent ratio (LER) was evaluated. It emerged that LER values must be interpreted carefully and should not be used when yield levels of intercropped pea-cereal components are extraordinarily low or high.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsahem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů