Nutriční hodnota luskovino-obilních směsek z maloparcelových pokusů za roky 2015 až 2019
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F20%3AN0000029" target="_blank" >RIV/26784246:_____/20:N0000029 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26788462:_____/20:N0000067
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnota luskovino-obilních směsek z maloparcelových pokusů za roky 2015 až 2019
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2015–2019 byly zakládány pokusy s hrachem, bobem a obilovinami (pšenice, ječmen, oves) v monokulturách a ve směskách. Cílem práce bylo ověření možnosti využití luskovinoobilních směsek (LOS) pro krmení s cílem podpořit soběstačnost v zásobení krmivy. Ve dvou růstových fázích BBCH hrachu byly v pokusech odebrány vzorky zelené hmoty (ZH). U získaných vzorků LOS a monokultur bylo chemickými analýzami, in vitro testy, stanoveno živinové složení a nutriční hodnota. Byly zjištěny zvýšené koncentrace dusíkatých látek (NL) ve směskách s hrachem ve srovnání s koncentracemi NL jako vážené průměry odpovídajících monokultur, což lze hodnotit jako projev interakčního efektu LOS. Sledovány byly výnosy suché hmoty (SH) monokultur luskovin, obilovin a jejich směsek vysetých v poměrech luskovina:obilovina 70:30 a 50:50. Nejvyššího výnosu SH v průměru za sledované roky dosáhla směska hrachu bezlistého typu s pšenicí v poměru 50:50.
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of legume-cereal mixtures from small-plot experiments in the years 2015 to 2019
Popis výsledku anglicky
In 2015–2019, experiments were established with peas, faba bean and cereals (wheat, barley, oat) in monocultures and in mixtures. The aim of the study was to verify the possibility of using legume-cereal mixtures (LOS) for feeding in order to promote self-sufficiency in feed supply. In the two growth phases (BBCH) of pea, green matter (ZH) samples were taken from the experiments. The nutrient composition and nutritional value of the obtained LOS and monoculture samples were determined by chemical analyzes, in vitro tests. Increased concentrations of nitrogenous substances (NL) in mixtures with peas were found in comparison with NL concentrations as weighted averages of the corresponding monocultures, which can be evaluated as a manifestation of the interaction effect of LOS. The yields of dry matter (SH) of legume and cereals monocultures and their mixtures sown in the ratios of legumes:cereals 70:30 and 50:50 were monitored. The highest yield of SH on average was achieved by a mixture of leafless peas with wheat in a ratio of 50:50.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40203 - Husbandry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsahem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda – vědecká příloha časopisu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
529–535
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—