Výživná hodnota luskovino-obilních směsek z maloparcelových pokusů za roky 2015 až 2019
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F20%3AN0000066" target="_blank" >RIV/26788462:_____/20:N0000066 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vuchs.cz/main/bulletin/vyzkum-v-chovu-skotu-3-2020/" target="_blank" >https://www.vuchs.cz/main/bulletin/vyzkum-v-chovu-skotu-3-2020/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživná hodnota luskovino-obilních směsek z maloparcelových pokusů za roky 2015 až 2019
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2015-2019 byly zakládány pokusy s hrachem, bobem a obilovinami (pšenice, ječmen, oves) v monokulturách a ve směskách. Záměrem bylo ověření možnosti využití luskovino-obilních směsek (LOS) pro krmení s cílem podpořit soběstačnost v zásobení krmivy v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství. Ve dvou růstových fázích BBCH hrachu byly v pokusech odebrány vzorky zelené hmoty (ZH). U získaných vzorků LOS a monokultur bylo chemickými analýzami, in vitro testy, stanoveno živinové složení a výživná hodnota. Bylo zjištěno zvýšení koncentrací dusíkatých látek (NL) ve směskách s hrachem ve srovnání s koncentracemi NL jako vážené průměry odpovídajících monokultur, což lze hodnotit jako pozitivní projev interakčního efektu LOS. Byly porovnávány výnosy suché hmoty (SH) monokultur hrachu, obilovin a jejich směsek vysetých v poměrech luskovina:obilovina 70:30 a 50:50. Nejvyššího výnosu SH v průměru za sledované roky dosáhla směska hrachu bezlistého typu s pšenicí v poměru 50:50.
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of legume-cereal mixtures from small-plot experiments in the years 2015 to 2019
Popis výsledku anglicky
In the years 2015-2019, experiments were established with peas, beans and cereals (wheat, barley, oats) in monocultures and in mixtures. The intention was to verify the possibility of using legume-cereal mixtures (LOS) for feeding in order to promote self-sufficiency in feed supply in the conditions of conventional and organic farming. In the two growth phases of BBCH peas, green matter (ZH) samples were taken in the experiments. The nutrient composition and nutritional value of the obtained LOS and monoculture samples were determined by chemical analyzes, in-vitro tests. An increase in the concentrations of nitrogenous substances (NL) in mixtures with peas was found in comparison with the concentrations of NL as the average value of the corresponding monocultures, which can be assessed as a positive manifestation of the interaction effect of LOS. The yields of dry matter (SH) monocultures of peas, cereals and their mixtures sown in legume:cereal ratios of 70:30 and 50:50 were compared. The highest yield of SH on average in the monitored years was achieved by a mixture of leafless peas with wheat in a ratio of 50:50.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsahem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
229
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
3-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—