Vliv různého způsobu výkrmu a zrání na křehkost masa býků.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000110" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000110 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/08:#0000152
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of different feeding conditions and aging on meat tenderness in bulls.
Popis výsledku v původním jazyce
18 crossbreed bulls progenies of Charolais or the three-breed (50% Charolais, 25 % Aberdeen Angus, 25 % Czech Fleckvieh) crossbred bull at the parental and Czech Fleckvieh at the maternal position were allocated at weaning to three groups to test the effect of extensive and intensive feeding conditions on tenderness of beef during aging period 2,16,30 and 44 d post-mortem. The highest Warner-Bratzler shear force was measured in the extensive group (3) WBSF=139 N on 2nd day post-mortem. The lowest valuewas for the intensive feeding group (1) on 44th day post-mortem WBSF=42 N. There was the significant difference in the factors interaction (feeding condition and aging). The slopes of the linear functions (WBSF~log aging time*diet) were -57, -60.8 and -24 for the 1st, 2nd and 3rd group, respectively.
Název v anglickém jazyce
Effect of different feeding conditions and aging on meat tenderness in bulls.
Popis výsledku anglicky
18 crossbreed bulls progenies of Charolais or the three-breed (50% Charolais, 25 % Aberdeen Angus, 25 % Czech Fleckvieh) crossbred bull at the parental and Czech Fleckvieh at the maternal position were allocated at weaning to three groups to test the effect of extensive and intensive feeding conditions on tenderness of beef during aging period 2,16,30 and 44 d post-mortem. The highest Warner-Bratzler shear force was measured in the extensive group (3) WBSF=139 N on 2nd day post-mortem. The lowest valuewas for the intensive feeding group (1) on 44th day post-mortem WBSF=42 N. There was the significant difference in the factors interaction (feeding condition and aging). The slopes of the linear functions (WBSF~log aging time*diet) were -57, -60.8 and -24 for the 1st, 2nd and 3rd group, respectively.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Využití biodiverzity mezi plemeny dojeného a masného skotu a stanovení efektů hybridizace pro zvyšování užitkovosti u jejich kříženců.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archiva zootechnica
ISSN
1016-4855
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
RO - Rumunsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—