Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti uplatnění travních porostů ve výživě dojnic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000179" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000179 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti uplatnění travních porostů ve výživě dojnic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek hodnotí změny výživné hodnoty u 8 travních druhů a odrůd a u 3 odrůd jetele lučního během 7 postupných odběrů v týdenních intervalech na dvou stanovištích. Hodnota NEL klesala s plynulým stárnutím píce o 0,23 ? 0,31 MJ kg-1 suš. u trav a o 0,28MJ kg-1 suš. u jetele lučního v průměru týdenních intervalů. Srovnatelná hladina koncentrace energie u hodnocených druhů a odrůd byla zjištěna v rozsahu 3 ? 4 týdnů, což svědčí o rozdílech v ranosti těchto druhů a odrůd. Vyvážený poměr PDIN/PDIE společně s vyhovující koncentrací NEL byl zjištěn při střední intenzitě využití. Byl hodnocen vliv obhospodařování (čtyři úrovně intenzity využití a čtyři úrovně hnojení) travních porostů na chemické složení, stravitelnost organické hmoty a obsah energie. Klesající intenzita využití významně snižovala obsah energie v píci až na úroveň 5,07 MJ kg-1 suš.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities for utilisation of grasslands in dairy cow nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The paper evaluates changes of nutritive value of 8 grass species and varieties and of 3 red clover varieties during 7 consecutive collections in weekly intervals at two sites. The NEL value decreased with the gradual ageing of the forage by 0.23 ? 0.31MJ kg-1 of dry matter for grasses and 0.28 MJ kg-1 DM for red clover in average in weekly interval. The comparable level of the energy concentration in the assessed species and varieties was ascertained within the range of 3 ? 4 weeks and thus demonstrated differences in the earliness of this species and varieties. Well-balanced PDIN/PDIE ratio with the sufficient NEL was ascertained in the medium intensity of utilization. There was evaluated the effects of grassland management (four levels of cutting intensity and four levels of fertilization) on chemical composition, organic matter digestibility and energy content. Decreasing intensity of utilization significantly reduced the content of energy in the forage up to 5.07 MJ kg-1 DM.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výživa dojnic

  • ISBN

    978-80-87144-02-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Agrovýzkum Rapotín s.r.o.

  • Místo vydání

    Rapotín

  • Místo konání akce

    Pohořelice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku