Vztah koncentrace zdravotně významných skupin mastných kyselin ke složkám a technologickým vlastnostem kravského mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000449" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000449 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/10:00012683
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah koncentrace zdravotně významných skupin mastných kyselin ke složkám a technologickým vlastnostem kravského mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Některé skupiny mastných kyselin (MK) v mléčném tuku mohou mít pozitivní a jiné i negativní vliv na zdraví spotřebitelů. Profil MK lze ovlivnit výživou dojnic, vliv má také plemeno nebo úroveň mléčné užitkovosti. Otázkou je rovněž, jaký mohou mít MK vztah ke kvalitě mléčných výrobků. Vztahy mononenasycených MK (MUFA; 29,21 %) k mléčným ukazatelům (MI) byly nevýznamné (P > 0,05). Vztahy konjugované kyseliny linolové (CLA; pro zdraví výrazně prospěšná; 0,68 %) k MI byly: T (0,379; P < 0,01); L (?0,542; P< 0,001); AL (0,266; P < 0,05); KV (0,411; P < 0,01); Strepto (0,260; P < 0,05); StreptoLacto (0,270; P < 0,05).
Název v anglickém jazyce
Relationship between concentration of health important groups of fatty acids and components and technological properties in cow milk.
Popis výsledku anglicky
Groups of fatty acids (FAs) in milk fat can have positive and negative impact on consumer health. Profile of FAs could be influenced by dairy cow nutrition, breed, milk yield level et cetera. The question is what relationships the FAs could have to quality of milk products? The relationships of monounsaturated FAs (MUFA; 29.21%) to milk indicators (MIs) were insignificant (P > 0.05). The relationships of conjugated linoleic acid (CLA; markedly beneficial for health; 0.68%) to MIs were: T (0.379; P < 0.01); L (?0.542; P < 0.001); AL (0.266; P < 0.05); KV (0.411; P < 0.01); Strepto (0.260; P < 0.05); StreptoLacto (0.270; P < 0.05).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendeleianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LVIII
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
18
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—