Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of extruded rapeseed cake and extruded full-fat soybean in cows’ diet on casein fractions and amino acid profile of milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F15%3A%230000808" target="_blank" >RIV/26788462:_____/15:#0000808 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26310/15:PU115120

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of extruded rapeseed cake and extruded full-fat soybean in cows’ diet on casein fractions and amino acid profile of milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to determine the effect of two protein supplements, i. e. extruded rapeseed cake and extruded full-fat soybean in cows’ diet on casein fractions and amino acid profile of milk. The experiment was carried out on four lactating Holstein cows as replicated Latin square in a double reversal design. The experiment was divided into four periods of 42 days consisting of a 21-day preliminary period and a 21-day experimental period. Cows were divided into two groups. The control group (R) was fed a diet based on extruded rapeseed cake while the experimental group (S) received a diet containing extruded full-fat soybeans. The dry matter intake did not differ between groups (P>0.05). Milk yield and yields expressed in 4% FCM and ECM were higher in S compared to R (P<0.01). The concentration of milk protein was higher in R than in S (P<0.05) while concentration of casein was similar in both groups being 2.53 and 2.55 g/100g in R and S, respectively (P>0.05). Concentration of kappa-casein was lower in R in comparison to S (P<0.05) and concentration of beta-casein tended to increase in the R group (P=0.089). Content of alpha-casein did not differ significantly (P>0.05). The concentration of individual amino acids in milk as well as the sum of essential and non-essential amino acids in both groups reached almost the same values (P>0.05).

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of extruded rapeseed cake and extruded full-fat soybean in cows’ diet on casein fractions and amino acid profile of milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to determine the effect of two protein supplements, i. e. extruded rapeseed cake and extruded full-fat soybean in cows’ diet on casein fractions and amino acid profile of milk. The experiment was carried out on four lactating Holstein cows as replicated Latin square in a double reversal design. The experiment was divided into four periods of 42 days consisting of a 21-day preliminary period and a 21-day experimental period. Cows were divided into two groups. The control group (R) was fed a diet based on extruded rapeseed cake while the experimental group (S) received a diet containing extruded full-fat soybeans. The dry matter intake did not differ between groups (P>0.05). Milk yield and yields expressed in 4% FCM and ECM were higher in S compared to R (P<0.01). The concentration of milk protein was higher in R than in S (P<0.05) while concentration of casein was similar in both groups being 2.53 and 2.55 g/100g in R and S, respectively (P>0.05). Concentration of kappa-casein was lower in R in comparison to S (P<0.05) and concentration of beta-casein tended to increase in the R group (P=0.089). Content of alpha-casein did not differ significantly (P>0.05). The concentration of individual amino acids in milk as well as the sum of essential and non-essential amino acids in both groups reached almost the same values (P>0.05).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7AMB12SK103" target="_blank" >7AMB12SK103: Izolace a charakterizace přírodních antioxidantů ze špaldových a pohankových mouk s potenciálním využitím při přípravě funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    2-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus