Assessment of the Parameters of Nutritional Value and Nitrogen Retention in Silage of the Selected Type of Legume-Cereal Intercrop Harvested in Two Phenological Stages
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F19%3AN0000050" target="_blank" >RIV/26788462:_____/19:N0000050 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Assessment of the Parameters of Nutritional Value and Nitrogen Retention in Silage of the Selected Type of Legume-Cereal Intercrop Harvested in Two Phenological Stages
Popis výsledku v původním jazyce
The silage was made from the selected legume-cereal intercrops (LCI-B: peas with barley, LCI-W: peas with wheat) harvested at two different phenological stages. Four produced silages were tested within balance experiments with heifers. The data obtained from the classical balance experiments were used for objective assessment of parameters of nutritional value in four tested silages. It was possible to characterize the trends in changes of nutritional values of selected feed in different maturity levels (phenophases) of LCI. Values for nitrogen intake retention were 18.01 ± 1.19 % and 21.88 ± 2.62 % in LCI-B1 and LCI-B2, respectively (p<0.05). The same significant increasing was found between LCI-W1 (13.73 ± 2.25 %) and LCI-W2 (19.64 ± 0.77). Values for nitrogen digested retention were 28.63 ± 2.33 % and 35.70 ± 4.51 % in LCI-B1 and LCI-B2, respectively (p<0,05). Also, for this parameter, the significant increasing was found between LCI-W1 (20.57 ± 2.99 %) and LCI-W2 (30.09 ± 1.73).
Název v anglickém jazyce
Assessment of the Parameters of Nutritional Value and Nitrogen Retention in Silage of the Selected Type of Legume-Cereal Intercrop Harvested in Two Phenological Stages
Popis výsledku anglicky
The silage was made from the selected legume-cereal intercrops (LCI-B: peas with barley, LCI-W: peas with wheat) harvested at two different phenological stages. Four produced silages were tested within balance experiments with heifers. The data obtained from the classical balance experiments were used for objective assessment of parameters of nutritional value in four tested silages. It was possible to characterize the trends in changes of nutritional values of selected feed in different maturity levels (phenophases) of LCI. Values for nitrogen intake retention were 18.01 ± 1.19 % and 21.88 ± 2.62 % in LCI-B1 and LCI-B2, respectively (p<0.05). The same significant increasing was found between LCI-W1 (13.73 ± 2.25 %) and LCI-W2 (19.64 ± 0.77). Values for nitrogen digested retention were 28.63 ± 2.33 % and 35.70 ± 4.51 % in LCI-B1 and LCI-B2, respectively (p<0,05). Also, for this parameter, the significant increasing was found between LCI-W1 (20.57 ± 2.99 %) and LCI-W2 (30.09 ± 1.73).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsahem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
18th International Symposium „Forage Conservation"
ISBN
978-80-7509-670-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
178-181
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—