Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorická analýza buvolího mléka a výrobků z něj

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F23%3AN0000058" target="_blank" >RIV/26788462:_____/23:N0000058 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26788462:_____/23:N0000059 RIV/26788462:_____/23:N0000060

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorická analýza buvolího mléka a výrobků z něj

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Produkce buvolího mléka v České republice již nyní slouží k obohacení tuzemského trhu několika produkty i přes to, že je zde chov buvolů teprve v začátcích. Buvolí mléko a produkty z něj jsou totiž v mnohém nutričně hodnotnější než výrobky z kravského mléka a stávají se čím dál populárnějšími. V rámci studie byla provedena senzorická analýza mléka a mléčných produktů buvolů chovaných v České republice a jejich srovnání s kravským mlékem a mléčnými výrobky. Senzorická analýza proběhla pomocí rozdílové (rozlišovací) zkoušky, použita byla párová porovnávací zkouška a proběhlo také kvantitativní hodnocení pomocí desetibodové kategorové stupnice. Buvolí mléko bylo senzoricky hodnoceno lépe než mléko kravské ve všech atributech. Buvolí produkty byly také senzoricky hodnoceny lépe než výrobky z kravského mléka. Buvolí mléko a produkty z něj jsou tedy nutričně a senzoricky hodnotnou alternativou kravského mléka a výrobků z něj a jsou vynikající možností zpestření jídelníčku české populace.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory analysis of buffalo milk and its products

  • Popis výsledku anglicky

    The production of buffalo milk in the Czech Republic already serves to enrich the domestic market with several products, despite the fact that buffalo breeding is only in its infancy. Buffalo milk and its products are nutritionally more valuable than cow's milk products and are becoming more and more popular. As part of the study, a sensory analysis of milk and milk products from buffaloes bred in the Czech Republic was carried out and their comparison with cow's milk and milk products. Sensory analysis was carried out using a difference (discrimination) test, a pairwise comparison test was used, and a quantitative evaluation was also carried out using a ten-point category scale. Buffalo milk was sensory rated better than cow milk in all attributes. Buffalo products were also sensory evaluated better than cow's milk products. Buffalo milk and its products are therefore a nutritionally and sensorially valuable alternative to cow's milk and its products and are an excellent option for diversifying the diet of the Czech population.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů