Senzorická analýza buvolího mléka a výrobků z něj
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F23%3AN0000058" target="_blank" >RIV/26788462:_____/23:N0000058 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26788462:_____/23:N0000059 RIV/26788462:_____/23:N0000060
Výsledek na webu
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorická analýza buvolího mléka a výrobků z něj
Popis výsledku v původním jazyce
Produkce buvolího mléka v České republice již nyní slouží k obohacení tuzemského trhu několika produkty i přes to, že je zde chov buvolů teprve v začátcích. Buvolí mléko a produkty z něj jsou totiž v mnohém nutričně hodnotnější než výrobky z kravského mléka a stávají se čím dál populárnějšími. V rámci studie byla provedena senzorická analýza mléka a mléčných produktů buvolů chovaných v České republice a jejich srovnání s kravským mlékem a mléčnými výrobky. Senzorická analýza proběhla pomocí rozdílové (rozlišovací) zkoušky, použita byla párová porovnávací zkouška a proběhlo také kvantitativní hodnocení pomocí desetibodové kategorové stupnice. Buvolí mléko bylo senzoricky hodnoceno lépe než mléko kravské ve všech atributech. Buvolí produkty byly také senzoricky hodnoceny lépe než výrobky z kravského mléka. Buvolí mléko a produkty z něj jsou tedy nutričně a senzoricky hodnotnou alternativou kravského mléka a výrobků z něj a jsou vynikající možností zpestření jídelníčku české populace.
Název v anglickém jazyce
Sensory analysis of buffalo milk and its products
Popis výsledku anglicky
The production of buffalo milk in the Czech Republic already serves to enrich the domestic market with several products, despite the fact that buffalo breeding is only in its infancy. Buffalo milk and its products are nutritionally more valuable than cow's milk products and are becoming more and more popular. As part of the study, a sensory analysis of milk and milk products from buffaloes bred in the Czech Republic was carried out and their comparison with cow's milk and milk products. Sensory analysis was carried out using a difference (discrimination) test, a pairwise comparison test was used, and a quantitative evaluation was also carried out using a ten-point category scale. Buffalo milk was sensory rated better than cow milk in all attributes. Buffalo products were also sensory evaluated better than cow's milk products. Buffalo milk and its products are therefore a nutritionally and sensorially valuable alternative to cow's milk and its products and are an excellent option for diversifying the diet of the Czech population.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů