Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorická analýza buvolích sýrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F23%3AN0000042" target="_blank" >RIV/26788462:_____/23:N0000042 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/3/bull_3_2023_03-18_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/3/bull_3_2023_03-18_zabrodska.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorická analýza buvolích sýrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Produkce buvolího mléka a výroba buvolích mléčných výrobků v České republice již nyní slouží k obohacení tuzemského trhu několika produkty, a to i přes to, že je zde chov buvolů teprve v začátcích. Produkty z buvolího mléka jsou totiž v mnohém nutričně hodnotnější než výrobky z kravského mléka a stávají se čím dál populárnějšími. V rámci studie byla provedena senzorická analýza čerstvého sýra, sýra camembert, burraty, sýra cheddar a sýra parmesan vyrobených z mléka buvolů chovaných v České republice a jejich srovnání s kravskými sýry. Senzorická analýza proběhla pomocí rozdílové (rozlišovací) zkoušky, použita byla párová porovnávací zkouška a proběhlo také kvantitativní hodnocení pomocí desetibodové kategorové stupnice. Buvolí sýry byly senzoricky hodnoceny lépe než výrobky z kravského mléka. Buvolí mléko a produkty z něj jsou tedy nutričně a senzoricky hodnotnou alternativou kravského mléka a výrobků z něj a jsou vynikající možností zpestření jídelníčku české populace.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory analysis of buffalo cheeses

  • Popis výsledku anglicky

    The production of buffalo milk and the production of buffalo dairy products in the Czech Republic already serves to enrich the domestic market of several products, despite the fact that buffalo breeding is only in its infancy. Products from buffalo milk are nutritionally more valuable in many ways than cow’s milk products and are becoming more and more popular. The study carried out a sensory analysis of fresh cheese, camembert cheese, burrata, cheddar cheese and parmesan cheese made from the milk of buffaloes raised in the Czech Republic and their comparison with cow’s cheeses. Sensory analysis was carried out using a difference (discrimination) test, a pairwise comparison test was used, and a quantitative evaluation was also carried out using a point category grade. Buffalo cheeses were sensory rated better than cow’s milk products. Buffalo milk and its products are therefore a nutritionally and sensorially valuable alternative to cow’s milk and its products and are an excellent option for diversifying the diet of the Czech population.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    241

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    3-18

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus