Senzorická analýza buvolích sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F23%3AN0000042" target="_blank" >RIV/26788462:_____/23:N0000042 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/3/bull_3_2023_03-18_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/3/bull_3_2023_03-18_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorická analýza buvolích sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Produkce buvolího mléka a výroba buvolích mléčných výrobků v České republice již nyní slouží k obohacení tuzemského trhu několika produkty, a to i přes to, že je zde chov buvolů teprve v začátcích. Produkty z buvolího mléka jsou totiž v mnohém nutričně hodnotnější než výrobky z kravského mléka a stávají se čím dál populárnějšími. V rámci studie byla provedena senzorická analýza čerstvého sýra, sýra camembert, burraty, sýra cheddar a sýra parmesan vyrobených z mléka buvolů chovaných v České republice a jejich srovnání s kravskými sýry. Senzorická analýza proběhla pomocí rozdílové (rozlišovací) zkoušky, použita byla párová porovnávací zkouška a proběhlo také kvantitativní hodnocení pomocí desetibodové kategorové stupnice. Buvolí sýry byly senzoricky hodnoceny lépe než výrobky z kravského mléka. Buvolí mléko a produkty z něj jsou tedy nutričně a senzoricky hodnotnou alternativou kravského mléka a výrobků z něj a jsou vynikající možností zpestření jídelníčku české populace.
Název v anglickém jazyce
Sensory analysis of buffalo cheeses
Popis výsledku anglicky
The production of buffalo milk and the production of buffalo dairy products in the Czech Republic already serves to enrich the domestic market of several products, despite the fact that buffalo breeding is only in its infancy. Products from buffalo milk are nutritionally more valuable in many ways than cow’s milk products and are becoming more and more popular. The study carried out a sensory analysis of fresh cheese, camembert cheese, burrata, cheddar cheese and parmesan cheese made from the milk of buffaloes raised in the Czech Republic and their comparison with cow’s cheeses. Sensory analysis was carried out using a difference (discrimination) test, a pairwise comparison test was used, and a quantitative evaluation was also carried out using a point category grade. Buffalo cheeses were sensory rated better than cow’s milk products. Buffalo milk and its products are therefore a nutritionally and sensorially valuable alternative to cow’s milk and its products and are an excellent option for diversifying the diet of the Czech population.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
241
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
3-18
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—