Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorická analýza buvolích sýrů halloumi, feta a imeruli

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000039 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/1/bull_1_2024_12-24_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/1/bull_1_2024_12-24_zabrodska.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorická analýza buvolích sýrů halloumi, feta a imeruli

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Produkce buvolích sýrů v České republice již nyní slouží k obohacení tuzemského trhu několika produkty, a to i přes to, že je zde chov buvolů teprve v začátcích. Buvolí sýry jsou totiž v mnohém nutričně hodnotnější než sýry z kravského mléka a stávají se čím dál populárnějšími. V rámci studie byla provedena senzorická analýza sýra halloumi, sýra feta a sýra imeruli vyrobených z mléka buvolů chovaných v České republice a jejich srovnání s kravskými či ovčími a kozími sýry. Senzorická analýza proběhla pomocí rozdílové (rozlišovací) zkoušky, použita byla párová porovnávací zkouška a proběhlo také kvantitativní hodnocení pomocí desetibodové kategorové stupnice. Buvolí sýry byly senzoricky hodnoceny lépe než kravské či ovčí a kozí sýry. Buvolí sýry jsou tedy nutričně a senzoricky hodnotnou alternativou kravských či ovčích a kozích sýrů a jsou vynikající možností zpestření jídelníčku české populace.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory analysis of buffalo cheeses halloumi, feta and imeruli

  • Popis výsledku anglicky

    The production of buffalo cheeses in the Czech Republic already serves to enrich the domestic market of several products, despite the fact that buffalo breeding is only in its infancy here. Buffalo cheeses are nutritionally more valuable than cow’s milk cheeses and are becoming more and more popular. The study carried out a sensory analysis of halloumi cheese, feta cheese and imeruli cheese made from the milk of buffaloes bred in the Czech Republic and their comparison with cow’s or sheep’s and goat’s cheeses. Sensory analysis was carried out using a difference (discrimination) test, a pairwise comparison test was used, and a quantitative evaluation was also carried out using a ten-point categorical scale. Buffalo cheeses were sensory rated better than cow’s or sheep’s and goat’s cheeses. Buffalo cheeses are therefore a nutritionally and sensorially valuable alternative to cow’s or sheep’s and goat’s cheeses and are an excellent option for diversifying the diet of the Czech population.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    244

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    12-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus