Senzorická analýza buvolích sýrů halloumi, feta a imeruli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000039 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/1/bull_1_2024_12-24_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/1/bull_1_2024_12-24_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorická analýza buvolích sýrů halloumi, feta a imeruli
Popis výsledku v původním jazyce
Produkce buvolích sýrů v České republice již nyní slouží k obohacení tuzemského trhu několika produkty, a to i přes to, že je zde chov buvolů teprve v začátcích. Buvolí sýry jsou totiž v mnohém nutričně hodnotnější než sýry z kravského mléka a stávají se čím dál populárnějšími. V rámci studie byla provedena senzorická analýza sýra halloumi, sýra feta a sýra imeruli vyrobených z mléka buvolů chovaných v České republice a jejich srovnání s kravskými či ovčími a kozími sýry. Senzorická analýza proběhla pomocí rozdílové (rozlišovací) zkoušky, použita byla párová porovnávací zkouška a proběhlo také kvantitativní hodnocení pomocí desetibodové kategorové stupnice. Buvolí sýry byly senzoricky hodnoceny lépe než kravské či ovčí a kozí sýry. Buvolí sýry jsou tedy nutričně a senzoricky hodnotnou alternativou kravských či ovčích a kozích sýrů a jsou vynikající možností zpestření jídelníčku české populace.
Název v anglickém jazyce
Sensory analysis of buffalo cheeses halloumi, feta and imeruli
Popis výsledku anglicky
The production of buffalo cheeses in the Czech Republic already serves to enrich the domestic market of several products, despite the fact that buffalo breeding is only in its infancy here. Buffalo cheeses are nutritionally more valuable than cow’s milk cheeses and are becoming more and more popular. The study carried out a sensory analysis of halloumi cheese, feta cheese and imeruli cheese made from the milk of buffaloes bred in the Czech Republic and their comparison with cow’s or sheep’s and goat’s cheeses. Sensory analysis was carried out using a difference (discrimination) test, a pairwise comparison test was used, and a quantitative evaluation was also carried out using a ten-point categorical scale. Buffalo cheeses were sensory rated better than cow’s or sheep’s and goat’s cheeses. Buffalo cheeses are therefore a nutritionally and sensorially valuable alternative to cow’s or sheep’s and goat’s cheeses and are an excellent option for diversifying the diet of the Czech population.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
244
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
12-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—