Zavedení produkce A2 mléka a související ekonomické přínosy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000048" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000048 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zavedení produkce A2 mléka a související ekonomické přínosy
Popis výsledku v původním jazyce
Byla navržena a ověřena nová technologie, zlepšující ekonomiku produkce mléka zavedením chovu zvířat poskytujících variantu mléka – A2, tzn. mléka obsahujícího pouze typ beta-kaseinu A2. V rámci této technologie byly hodnoceny ekonomické přínosy zavedení produkce A2 mléka, a to při prodeji mléka do mlékárny, při přímém prodeji mléka a při výrobě a prodeji vybraných mléčných produktů. Byly hodnoceny ekonomické aspekty rozdílů v základním složení, resp. obsahu tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny a sušiny A2 mléka v porovnání s mlékem A1 v souvislosti s ekonomickými přínosy. Hodnoceno bylo také množství somatických buněk A1 a A2 mléka. Také byly hodnoceny senzorické atributy A2 mléka v porovnání s mlékem A1.
Název v anglickém jazyce
Introduction of A2 milk production and related economic benefits
Popis výsledku anglicky
A new technology was designed and verified, improving the economy of milk production by introducing the breeding of animals providing the milk variant – A2, i.e. milk containing only type A2 beta-casein. As part of this technology, the economic benefits of introducing A2 milk production were assessed, namely when selling milk to the dairy, when selling milk directly and when producing and selling selected dairy products. The economic aspects of the differences in the basic composition were evaluated, or of fat, protein, lactose, fat-free solids and solids of A2 milk compared to A1 milk in relation to economic benefits. The amount of A1 and A2 milk somatic cells was also evaluated. The sensory attributes of A2 milk compared to A1 milk were also evaluated.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
OTO10/2024
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o uplatnění ověřené technologie č. O10/2024 mezi Agrovýzkumem Rapotín s.r.o. (IČO: 26788462) a Petrem Zaoralem (IČO: 47665157) uzavřená dne 13.12.2024.
Ekonomické parametry
Technologie přináší roční zisky v přepočtu na 1 dojnici vzniké při převedení stáda na stádo s produkcí A2 mléka a to 2.433 Kč při prodeji A2 mléka do mlékárny, 171.915 Kč při přímém prodeji selského A2 mléka tzv. ze dvora a prostřednictvím firemních prodejen, 81.121 Kč při prodeji selského A2 mléka prostřednictvím řetězce místních maloobchodních prodejen Konzum a 119.136 Kč při prodeji selského A2 mléka prostřednictvím prodejce Rohlík.cz.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26788462
Název vlastníka
Agrovýzkum Rapotín s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—