Porovnání základního složení a množství somatických buněk A2 a A1 mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000045 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/3/bull_3_2024_03-12_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/3/bull_3_2024_03-12_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání základního složení a množství somatických buněk A2 a A1 mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Konzumace kravského mléka je u některých lidí spojena s gastrointestinálními poruchami. Řešením může být tzv. A2 mléko, které je specifické svým spektrem beta-kaseinů. V rámci této studie byly sledovány rozdíly v základním složení, resp. obsahu tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny a sušiny a v množství somatických buněk A2 mléka v porovnání s mlékem A1 v souvislosti s potenciálními ekonomickými přínosy pro chovatele. Vzorky mléka od krav plemene Holštýnský skot byly získávány v průběhu roků 2023 a 2024. Pro analýzy složení mléka byl použit přístroj MilkoScan Mars. Obsah somatických buněk byl stanoven na přístroji Fossomatic 90. Mezi mlékem A2 a A1 byly zjištěny statisticky signifikantní rozdíly (p ≤ 0,01) v obsahu tuku, bílkovin, laktózy, sušiny a v množství somatických buněk. Mléko A2 bylo bohatší na tuk a bílkoviny a celková sušina u něj byla vyšší. Mléko A1 obsahovalo více laktózy. Množství somatických buněk bylo vyšší u A2 mléka. A2 mléko, jako alternativa konvenčního mléka, může být řešením nejen pro část populace potýkající se s gastrointestinálními potížemi způsobenými konzumací mléka, ale také pro lidi s alergií na A1 beta-kasein či s mírnou formou laktózové intolerance. Navíc může být jeho produkce pro chovatele výhodná vzhledem k vyššímu obsahu žádoucích složek.
Název v anglickém jazyce
Comparison of the basic composition and quantity of somatic cells of A2 and A1 milk
Popis výsledku anglicky
Cow’s milk consumption has been linked to gastrointestinal disturbances in some people. The solution can be the so-called A2 milk, which is specific for its spectrum of beta-caseins. As part of this study, the differences in the basic composition, i.e. in the content of fat, protein, lactose, fat-free solids and solids and in the amount of somatic cells of A2 milk compared to A1 milk in relation to potential economic benefits for breeders. Samples of milk from cows of the Holstein breed were obtained during 2023 and 2024. The MilkoScan Mars device was used for milk composition analyses. The content of somatic cells was determined on a Fossomatic 90 device. Statistically significant differences (p ≤ 0.01) were found between milk A2 and A1 in the content of fat, protein, lactose, dry matter and the amount of somatic cells. A2 milk was richer in fat and protein and had higher total solids. A1 milk contained more lactose. The amount of somatic cells was higher in A2 milk. A2 milk, as an alternative to conventional milk, can be a solution not only for a part of the population facing gastrointestinal problems caused by the consumption of milk, but also for people with an allergy to A1 beta-casein or mild form lactose intolerance. In addition, its production can be beneficial for breeders due to the higher content of desirable components.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
246
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
3-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—