Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199858" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199858 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Počet somatických buněk bývá využíván jako indikátor zdravotního stavu mléčné žlázy a jako důležitý ukazatel při proplácení mléka. Při zvýšení počtu somatických buněk (tedy možné onemocnění mléčné žlázy) dochází ke změně v obsahu mléčných složek i technologických vlastností mléka. Úkolem tohoto výzkumu bylo zjistit vliv počtu somatických buněk na složení a bod mrznutí mléka. V průběhu období 21.2.2012--18.1.2013 bylo analyzováno 35 bazénových vzorků mléka pocházejících od dojnic českého strakatého skotuchovaných na farmě GenAGRO Říčany, a.s. Vzorky mléka byly rozborovány v centrální LRM Brno-Chrlice. Analyzovanými parametry byly: počet somatických buněk, obsah tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, tukuprosté sušiny, volných mastných kyselin, močoviny a bod mrznutí mléka. Bylo zjištěno, že se vzrůstajícím počtem somatických buněk klesal obsah tuku (r = -0,40; P<0,05), laktózy (r = - 0,39; P<0,05) a tukuprosté sušiny (r = -0,41; P<0,05). Dále byla zjištěna tendence k poklesu obsahu bílkovin

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of somatic cells count on qualitative characteristics of milk

  • Popis výsledku anglicky

    Aim of this research was monitored effect of somatic cell count on qualitative characteristics of milk. During the period of 21.2.2012 to 18.1.2013 was analysed 35 bulk milk samples obtained in herds of Czech Fleckvieh cows from farm GENAgro Říčany, a.s.Samples were measured in central laboratory of milk analyses Brno-Chrlice. Measured parameters were: somatic cell count, fat, protein, casein, lactose, solids non fat, free fatty acids, urea and freezing point of milk. Based on the analysis of milk wasfound that with increasing somatic cell count decreased content of fat (r = -0.40; P<0.05), lactose (r = -0.39; P<0.05) and solids non fat (r = -0.41; P<0.05). It was also found tendency that with increasing somatic cell count, content of protein (r = -0.32; P>0.05) and casein (r = -0.25; P>0.05) decreased, value of freezing point of milk increased (r = 0.22; P>0.05). Weak correlation relationship was found between somatic cell count and free fatty acids.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    102-108

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    27. 2. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku