Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199858" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199858 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Počet somatických buněk bývá využíván jako indikátor zdravotního stavu mléčné žlázy a jako důležitý ukazatel při proplácení mléka. Při zvýšení počtu somatických buněk (tedy možné onemocnění mléčné žlázy) dochází ke změně v obsahu mléčných složek i technologických vlastností mléka. Úkolem tohoto výzkumu bylo zjistit vliv počtu somatických buněk na složení a bod mrznutí mléka. V průběhu období 21.2.2012--18.1.2013 bylo analyzováno 35 bazénových vzorků mléka pocházejících od dojnic českého strakatého skotuchovaných na farmě GenAGRO Říčany, a.s. Vzorky mléka byly rozborovány v centrální LRM Brno-Chrlice. Analyzovanými parametry byly: počet somatických buněk, obsah tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, tukuprosté sušiny, volných mastných kyselin, močoviny a bod mrznutí mléka. Bylo zjištěno, že se vzrůstajícím počtem somatických buněk klesal obsah tuku (r = -0,40; P<0,05), laktózy (r = - 0,39; P<0,05) a tukuprosté sušiny (r = -0,41; P<0,05). Dále byla zjištěna tendence k poklesu obsahu bílkovin
Název v anglickém jazyce
Effect of somatic cells count on qualitative characteristics of milk
Popis výsledku anglicky
Aim of this research was monitored effect of somatic cell count on qualitative characteristics of milk. During the period of 21.2.2012 to 18.1.2013 was analysed 35 bulk milk samples obtained in herds of Czech Fleckvieh cows from farm GENAgro Říčany, a.s.Samples were measured in central laboratory of milk analyses Brno-Chrlice. Measured parameters were: somatic cell count, fat, protein, casein, lactose, solids non fat, free fatty acids, urea and freezing point of milk. Based on the analysis of milk wasfound that with increasing somatic cell count decreased content of fat (r = -0.40; P<0.05), lactose (r = -0.39; P<0.05) and solids non fat (r = -0.41; P<0.05). It was also found tendency that with increasing somatic cell count, content of protein (r = -0.32; P>0.05) and casein (r = -0.25; P>0.05) decreased, value of freezing point of milk increased (r = 0.22; P>0.05). Weak correlation relationship was found between somatic cell count and free fatty acids.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
102-108
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
27. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—