Vliv obsahu mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00222967" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00222967 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv obsahu mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem výzkumu bylo porovnat vliv mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka. Během období 22.5.2013 do 9.7.2014 bylo analyzováno 49 bazénových vzorků mléka (vzorkováno denně) pocházejících od dojnic českého strakatého skotu chovaných na farmě GENAgro Říčany, a.s. Měřenými parametry byly: tuk, tukuprostá sušina, hustota, aktivní a titrační kyselost, syřitelnost, kvalita sýřeniny, počet somatických buněk, bod mrznutí mléka a obsah volných mastných kyselin. Na základě analýz bylo zjištěno, že se zvyšujícímse obsahem mléčného tuku klesala titrační kyselost mléka (P 0.01 r = -0.38) i jeho hustota (P 0.001; r = -0.53). Dále bylo zjištěno, že se zvyšujícím se obsahem tuku se zvyšoval čas potřebný na zasýření mléka a obsah tuku (P 0.05; r = 0.33). Stejný trendvykazoval i počet somatických buněk (P 0.05; r = 0.44). Vztah ostatních parametrů a obsahu mléčného tuku byl shledán jako statisticky neprůkazný (P 0,05).
Název v anglickém jazyce
Effect of milk fat on chosen composition of Czech fleckvieh cows
Popis výsledku anglicky
Aim of this research was monitored effect of milk fat content on selected properties of milk. During the period of 22.5.2013 to 9.7.2014 were analysed 49 bulk milk samples (sampled daily) obtained in herds of Czech Fleckvieh cows from farm GENAgro Říčany, a.s. Measured parameters were: fat, solid-non-fat, density, active and titratable acidity, rennet coagulation time, curd quality, somatic cell count, freezing point of milk and free fatty acid. Based on the analysis of milk was found that with increasing milk fat decreased content titratable acidity (P 0.01 r = -0.38) and density (P 0.001; r = -0.53). It was also found that with increasing milk fat increased rennet coagulation time content of protein (P 0.05; r = 0.33) and somatic cell count (P 0.05;r = 0.44). Relationship of other measured parametrs and milk fat was found statistically non significant (P 0,05).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XI.
ISBN
978-80-7375-970-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
42-44
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1,613 00 Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
15. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—