Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv obsahu mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00222967" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00222967 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv obsahu mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem výzkumu bylo porovnat vliv mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka. Během období 22.5.2013 do 9.7.2014 bylo analyzováno 49 bazénových vzorků mléka (vzorkováno denně) pocházejících od dojnic českého strakatého skotu chovaných na farmě GENAgro Říčany, a.s. Měřenými parametry byly: tuk, tukuprostá sušina, hustota, aktivní a titrační kyselost, syřitelnost, kvalita sýřeniny, počet somatických buněk, bod mrznutí mléka a obsah volných mastných kyselin. Na základě analýz bylo zjištěno, že se zvyšujícímse obsahem mléčného tuku klesala titrační kyselost mléka (P 0.01 r = -0.38) i jeho hustota (P 0.001; r = -0.53). Dále bylo zjištěno, že se zvyšujícím se obsahem tuku se zvyšoval čas potřebný na zasýření mléka a obsah tuku (P 0.05; r = 0.33). Stejný trendvykazoval i počet somatických buněk (P 0.05; r = 0.44). Vztah ostatních parametrů a obsahu mléčného tuku byl shledán jako statisticky neprůkazný (P 0,05).

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of milk fat on chosen composition of Czech fleckvieh cows

  • Popis výsledku anglicky

    Aim of this research was monitored effect of milk fat content on selected properties of milk. During the period of 22.5.2013 to 9.7.2014 were analysed 49 bulk milk samples (sampled daily) obtained in herds of Czech Fleckvieh cows from farm GENAgro Říčany, a.s. Measured parameters were: fat, solid-non-fat, density, active and titratable acidity, rennet coagulation time, curd quality, somatic cell count, freezing point of milk and free fatty acid. Based on the analysis of milk was found that with increasing milk fat decreased content titratable acidity (P 0.01 r = -0.38) and density (P 0.001; r = -0.53). It was also found that with increasing milk fat increased rennet coagulation time content of protein (P 0.05; r = 0.33) and somatic cell count (P 0.05;r = 0.44). Relationship of other measured parametrs and milk fat was found statistically non significant (P 0,05).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XI.

  • ISBN

    978-80-7375-970-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    42-44

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1,613 00 Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    15. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku