Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199859" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199859 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu,tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorkůbylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukupro

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of composition and milk quality parameters on freezing point of milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this research was to evaluate the effect of composition and milk quality parameters of milk on the freezing point of milk. Overall 36 bulk milk samples were analyzed in the period (3.1. 2012 -- 6.1. 2013). Samples came from the farm ŠZS Žabčice, which reared with Holstein breed. Measured properties were milk composition (protein content, casein content, fat content, lactose content and solids non-fat content), somatic cell count, total plate count, and urea concentration. The analysis was performed in the laboratory LRM Brno-Chrlice. Based on the analysis of bull tank milk samples was observed that at lower yield occurred to improve (decrease) the freezing point (r = 0.40, P < 0.05). Further, there were improvement (decrease) the freezing point when the increased lactose content (r = -0.57, P < 0.01), solids non-fat content (r = -0.55, P < 0.01), protein content (r = -0.40, P < 0.05), casein content (r = -0.36, P < 0.05) and fat content (r = -0.32, P < 0.05) in milk samples.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    356-362

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    27. 2. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku