Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199859" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199859 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí
Popis výsledku v původním jazyce
Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu,tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorkůbylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukupro
Název v anglickém jazyce
Effect of composition and milk quality parameters on freezing point of milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this research was to evaluate the effect of composition and milk quality parameters of milk on the freezing point of milk. Overall 36 bulk milk samples were analyzed in the period (3.1. 2012 -- 6.1. 2013). Samples came from the farm ŠZS Žabčice, which reared with Holstein breed. Measured properties were milk composition (protein content, casein content, fat content, lactose content and solids non-fat content), somatic cell count, total plate count, and urea concentration. The analysis was performed in the laboratory LRM Brno-Chrlice. Based on the analysis of bull tank milk samples was observed that at lower yield occurred to improve (decrease) the freezing point (r = 0.40, P < 0.05). Further, there were improvement (decrease) the freezing point when the increased lactose content (r = -0.57, P < 0.01), solids non-fat content (r = -0.55, P < 0.01), protein content (r = -0.40, P < 0.05), casein content (r = -0.36, P < 0.05) and fat content (r = -0.32, P < 0.05) in milk samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
356-362
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
27. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—