Využití PCR markerů gluteninových podjednotek ve šlechtění pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F08%3A0R000864" target="_blank" >RIV/27184145:_____/08:0R000864 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití PCR markerů gluteninových podjednotek ve šlechtění pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Vztah mezi HMW podjednotkami gluteninů a pekařskou jakostí může selekci na pekařskou kvalitu usnadnit v raných fázích šlechtitelského procesu. Bylo hodnoceno složení HMW podjednotek gluteninů u F2 a F7 potomstva pocházejícího z křížení odrůd ozimé pšenice Sulamit a Clever. Byly nalezeny změny ve frekvencích alel HMW gluteninů. SDS a Zelenyho sedimentační testy, některé mixografické parametry a složení HMW gluteninů byly analyzovány v generaci F7 pro zjištění rozdílného vlivu HMW gluteninů na hodnocení pekařské jakosti. Výsledky ukázaly statisticky významné rozdíly vlivu alel HMW gluteninů.
Název v anglickém jazyce
Utilization of glutenin subunits PCR markes in wheat breeding
Popis výsledku anglicky
Relation between HMW glutenin subunits and baking quality could enable the selection for bread-making quality in the early stage of the breeding programs. HMW glutenin composition was investigated in F2 and F7 progenies derived from the cross between winter wheat varieties Sulamit and Clever. Changes in frequencies of HMW glutenin alleles were found. SDS and Zeleny sedimentation tests and some mixographic parameters and HMW glutenin composition were analyzed in F7 to reveal the effects of different HMWglutenin alleles on the wheat quality tests. The results showed statistically significant differences in contribution of HMW glutenin alleles.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Pšenice-od genomu po rohlík
ISBN
978-80-87111-12-3
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Počet stran knihy
184
Název nakladatele
Kurent, s.r.o.
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—