Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití PCR markerů gluteninových podjednotek ve šlechtění pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F08%3A0R000864" target="_blank" >RIV/27184145:_____/08:0R000864 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití PCR markerů gluteninových podjednotek ve šlechtění pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vztah mezi HMW podjednotkami gluteninů a pekařskou jakostí může selekci na pekařskou kvalitu usnadnit v raných fázích šlechtitelského procesu. Bylo hodnoceno složení HMW podjednotek gluteninů u F2 a F7 potomstva pocházejícího z křížení odrůd ozimé pšenice Sulamit a Clever. Byly nalezeny změny ve frekvencích alel HMW gluteninů. SDS a Zelenyho sedimentační testy, některé mixografické parametry a složení HMW gluteninů byly analyzovány v generaci F7 pro zjištění rozdílného vlivu HMW gluteninů na hodnocení pekařské jakosti. Výsledky ukázaly statisticky významné rozdíly vlivu alel HMW gluteninů.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of glutenin subunits PCR markes in wheat breeding

  • Popis výsledku anglicky

    Relation between HMW glutenin subunits and baking quality could enable the selection for bread-making quality in the early stage of the breeding programs. HMW glutenin composition was investigated in F2 and F7 progenies derived from the cross between winter wheat varieties Sulamit and Clever. Changes in frequencies of HMW glutenin alleles were found. SDS and Zeleny sedimentation tests and some mixographic parameters and HMW glutenin composition were analyzed in F7 to reveal the effects of different HMWglutenin alleles on the wheat quality tests. The results showed statistically significant differences in contribution of HMW glutenin alleles.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Pšenice-od genomu po rohlík

  • ISBN

    978-80-87111-12-3

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Počet stran knihy

    184

  • Název nakladatele

    Kurent, s.r.o.

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly