Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of HMW glutenin subunits on rheological properties of tehe wheat dough

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F08%3A0R000870" target="_blank" >RIV/27184145:_____/08:0R000870 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of HMW glutenin subunits on rheological properties of tehe wheat dough

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mixographic parametres and HMW glutenin composition were analysed in 88 F7 progeny derived from the cross between winter wheat varieties Sulamit and Clever having different HMW glutenin subunits. PCR based method was used to determination of HMW gluteninsubunits coded by genes at the Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 loci on the group 1 of homeologous chromosomes. Mixographic evaluation was per formed on ReoMixer instrument. 16 mixing characteristics were obtained for each sample. Multifactor analysis of variance was used to determine influence of HMW alleles on obtained mixographic parameters. The results of this work confirmed statistically significant effects of particular alleles for HMW glutenin subunits. Ax1, Bx17+By18 and Dx5+Dy10 had for the most cases positive effect, but it was found also their negative effects for some mixographic parameters. The data presented in this work suggest that heterozygous constitution may also have positive effect on rheological properties of the wheat

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of HMW glutenin subunits on rheological properties of tehe wheat dough

  • Popis výsledku anglicky

    Mixographic parametres and HMW glutenin composition were analysed in 88 F7 progeny derived from the cross between winter wheat varieties Sulamit and Clever having different HMW glutenin subunits. PCR based method was used to determination of HMW gluteninsubunits coded by genes at the Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 loci on the group 1 of homeologous chromosomes. Mixographic evaluation was per formed on ReoMixer instrument. 16 mixing characteristics were obtained for each sample. Multifactor analysis of variance was used to determine influence of HMW alleles on obtained mixographic parameters. The results of this work confirmed statistically significant effects of particular alleles for HMW glutenin subunits. Ax1, Bx17+By18 and Dx5+Dy10 had for the most cases positive effect, but it was found also their negative effects for some mixographic parameters. The data presented in this work suggest that heterozygous constitution may also have positive effect on rheological properties of the wheat

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Conventional and molecular breeding of field and vegetable crops

  • ISBN

    978-80-88872-88-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Institute of field and vegetable crops Novi Sad

  • Místo vydání

    Novi Sad

  • Místo konání akce

    Novi Sad

  • Datum konání akce

    27. 11. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku