Reakční směs pro identifikaci nulové alely genu pšenice SSIIA_B pomocí PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F18%3AN0000006" target="_blank" >RIV/27184145:_____/18:N0000006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Reakční směs pro identifikaci nulové alely genu pšenice SSIIA_B pomocí PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Pšenice jako surovina pro výrobu základních potravin má významný vliv na zdravotní stav obyvatelstva. Její hlavní složka, škrob, je tvořena dvěma polysacharidy – amylózou a amylopektinem. Amylopektin je rychle metabolizován na glukózu a má tak vliv na úroveň glykemického indexu a rozvoj civilizačních onemocnění, jako je obezita nebo diabetes 2. typu. Vyřazením genu z činnosti např. mutagenezí je možno ovlivnit úroveň syntézy amylopektinu a tím i glykemického indexu. Je ale velmi obtížné kumulovat více mutací do jednoho genotypu zároveň, neboť nulové mutace jsou recesivního charakteru a k jejich projevu dojde, pouze pokud jsou kumulovány v homozygotní podobě na všech subgenomech. Uvedený současný stav řeší reakční směs pro identifikaci nulové alely genu pšenice SSIIA_B metodou kodominantní PCR.
Název v anglickém jazyce
Reaction mixture for SSIIA_B gene null allele PCR indentification
Popis výsledku anglicky
Wheat, as a basic ingredient for food production, has important impact to consumers health. Its main component, starch, is a mixture of two polysacharides - amylose and amylopectin. Amylopectin is quickly metabilized to glucose and so it has impact to glycemic index and development of civilization diseases like obesity and diabetes. Level of amylopectin and so the glycemic index is possible to influence knockouting the gene for example by mutagenesis. But it is difficult to cumulate more mutations into one genotype due to the recessive character of null mutations, so phenotype is observable only when null mutations are present on all wheat sub-genomes. Present situation is solved by reaction mixture for SSIIA_B gene null allele PCR identification.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
31808
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence