Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Reakční směs pro identifikaci nulové alely genu pšenice SSIIA_B pomocí PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F18%3AN0000006" target="_blank" >RIV/27184145:_____/18:N0000006 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Reakční směs pro identifikaci nulové alely genu pšenice SSIIA_B pomocí PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pšenice jako surovina pro výrobu základních potravin má významný vliv na zdravotní stav obyvatelstva. Její hlavní složka, škrob, je tvořena dvěma polysacharidy – amylózou a amylopektinem. Amylopektin je rychle metabolizován na glukózu a má tak vliv na úroveň glykemického indexu a rozvoj civilizačních onemocnění, jako je obezita nebo diabetes 2. typu. Vyřazením genu z činnosti např. mutagenezí je možno ovlivnit úroveň syntézy amylopektinu a tím i glykemického indexu. Je ale velmi obtížné kumulovat více mutací do jednoho genotypu zároveň, neboť nulové mutace jsou recesivního charakteru a k jejich projevu dojde, pouze pokud jsou kumulovány v homozygotní podobě na všech subgenomech. Uvedený současný stav řeší reakční směs pro identifikaci nulové alely genu pšenice SSIIA_B metodou kodominantní PCR.

  • Název v anglickém jazyce

    Reaction mixture for SSIIA_B gene null allele PCR indentification

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat, as a basic ingredient for food production, has important impact to consumers health. Its main component, starch, is a mixture of two polysacharides - amylose and amylopectin. Amylopectin is quickly metabilized to glucose and so it has impact to glycemic index and development of civilization diseases like obesity and diabetes. Level of amylopectin and so the glycemic index is possible to influence knockouting the gene for example by mutagenesis. But it is difficult to cumulate more mutations into one genotype due to the recessive character of null mutations, so phenotype is observable only when null mutations are present on all wheat sub-genomes. Present situation is solved by reaction mixture for SSIIA_B gene null allele PCR identification.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    31808

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence