Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

PEXESO ODRŮDA JARNÍ PŠENICE SE ZVÝŠENÝM OBSAHEM KAROTENOIDŮ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F24%3AN0000022" target="_blank" >RIV/27184145:_____/24:N0000022 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://selton.cz/psenicekonf/rocniky/2024.pdf" target="_blank" >http://selton.cz/psenicekonf/rocniky/2024.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    PEXESO ODRŮDA JARNÍ PŠENICE SE ZVÝŠENÝM OBSAHEM KAROTENOIDŮ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jarní pšenice Pexeso byla vyšlechtěna se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu v genotypu. Oproti běžným odrůdám jarní pšenice je obsah luteinu dvounásobný. Celkový obsah karotenoidů v pšenicích se pohybuje v rozmezí 3,0-10,2 µg/g sušiny v závislosti na druhu. Vzhledem k obsahu karotenoidů získává mouka i pečivo barevný žlutý nádech. Odrůda Pexeso vykazovala obsah luteinu v rozmezí 0,69-0,76 mg/kg oproti kontrolní odrůdě Tercie 0,33-0,39 mg/kg. Obsah zeaxantinu byl u Pexesa v rozmezí 0,43-0,44 mg/kg a u odrůdy Tercie v rozmezí 0,21-0,22 mg/kg. Vlivem technologického a tepelného zpracování dochází ke snížení obsahu karotenoidů. Jako více tepelně stabilní se jeví oproti luteinu zeaxantin

  • Název v anglickém jazyce

    PEXESO SPRING WHEAT VARIETY WITH INCREASED CAROTENOID CONTENT

  • Popis výsledku anglicky

    Spring wheat Pexeso was bred with increased levels of lutein and zeaxanthin in its genotype. Compared to common spring wheat varieties, the lutein content is twice as high. The total carotenoid content in wheats ranges from 3.0 to 10.2 µg/g of dry matter, depending on the variety. Due to the carotenoid content, the flour and baked goods acquire a yellowish hue. The Pexeso variety exhibited lutein levels ranging from 0.69 to 0.76 mg/kg, compared to the control variety Tercie, which ranged from 0.33 to 0.39 mg/kg. Zeaxanthin content in Pexeso was between 0.43 and 0.44 mg/kg, while in Tercie it was between 0.21 and 0.22 mg/kg. Technological and thermal processing lead to a reduction in carotenoid content. Zeaxanthin appears to be more thermally stable compared to lutein.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů