Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Electrodialysis with bipolar membrane used for pH correction in dairy process

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F17%3AN0000020" target="_blank" >RIV/28676092:_____/17:N0000020 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Electrodialysis with bipolar membrane used for pH correction in dairy process

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Separation and concentration technologies are among the most important unit operations in food processing. The dairy industry has used membrane processing since its introduction in the food industry to clarify, concentrate and fractionate a variety of dairy products. The pressure-driven and electro membrane processes MF, UF, NF, RO and ED are the most common membrane processes in the dairy industry and based on their applicability range it is possible to separate virtually every major component of milk, thus enabling the manufacturing of products with unique properties and functionalities. Electrodialysis with bipolar membranes (EDBM) can replace electrolysis with water splitting at the electrodes but has a wider variety of applications. The first industrial application of bipolar-membrane electrodialysis was oriented toward the recovery of acids and bases from salt streams. This process can be very energy-efficient and has a multitude of interesting applications.

  • Název v anglickém jazyce

    Electrodialysis with bipolar membrane used for pH correction in dairy process

  • Popis výsledku anglicky

    Separation and concentration technologies are among the most important unit operations in food processing. The dairy industry has used membrane processing since its introduction in the food industry to clarify, concentrate and fractionate a variety of dairy products. The pressure-driven and electro membrane processes MF, UF, NF, RO and ED are the most common membrane processes in the dairy industry and based on their applicability range it is possible to separate virtually every major component of milk, thus enabling the manufacturing of products with unique properties and functionalities. Electrodialysis with bipolar membranes (EDBM) can replace electrolysis with water splitting at the electrodes but has a wider variety of applications. The first industrial application of bipolar-membrane electrodialysis was oriented toward the recovery of acids and bases from salt streams. This process can be very energy-efficient and has a multitude of interesting applications.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20901 - Industrial biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Innovation in Food Technology, Biotechnology and Chemistry

  • ISBN

    978-5-9999-2816-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    93-97

  • Název nakladatele

    ФГБОУ ВО Саратовский ГАУ

  • Místo vydání

    Saratov, Russia

  • Místo konání akce

    Saratov, Russia

  • Datum konání akce

    13. 6. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku