High effective electrodialytic whey desalination at high temperature
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F20%3AN0000026" target="_blank" >RIV/28676092:_____/20:N0000026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694620301072?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694620301072?via%3Dihub</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104737" target="_blank" >10.1016/j.idairyj.2020.104737</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
High effective electrodialytic whey desalination at high temperature
Popis výsledku v původním jazyce
Temperature dependence of desalination and energy efficiency of electrodialysis of evaporated sweet whey were investigated. Electrodialysis was performed in the temperature range 15-55°C. The time required for desalination of whey to degree of desalination 62% decreased by a factor of 2 and 2.5 when the temperature was changed from 15 and 25°C, respectively, to 55°C. Total mass flux increased 3 times with rising temperature from 15 to 55°C, whereas specific energy consumption was the same for all temperatures. This indicates that the energy efficiency of whey desalination increased with increasing temperature. The removal of citric acid also improved with increasing temperature. Changes of transport properties of the ion-exchange membranes after heat treatment at 15-55°C in contact with deionized water are reported.
Název v anglickém jazyce
High effective electrodialytic whey desalination at high temperature
Popis výsledku anglicky
Temperature dependence of desalination and energy efficiency of electrodialysis of evaporated sweet whey were investigated. Electrodialysis was performed in the temperature range 15-55°C. The time required for desalination of whey to degree of desalination 62% decreased by a factor of 2 and 2.5 when the temperature was changed from 15 and 25°C, respectively, to 55°C. Total mass flux increased 3 times with rising temperature from 15 to 55°C, whereas specific energy consumption was the same for all temperatures. This indicates that the energy efficiency of whey desalination increased with increasing temperature. The removal of citric acid also improved with increasing temperature. Changes of transport properties of the ion-exchange membranes after heat treatment at 15-55°C in contact with deionized water are reported.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG17_107%2F0012377" target="_blank" >EG17_107/0012377: Separace a purifikace látek z roztoků v mlékárenství pomocí membránových a elektromembránových procesů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Dairy Journal
ISSN
0958-6946
e-ISSN
1879-0143
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
108
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
1-10
Kód UT WoS článku
000540377900005
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85085599025