Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

High effective electrodialytic whey desalination at high temperature

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F20%3AN0000026" target="_blank" >RIV/28676092:_____/20:N0000026 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694620301072?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694620301072?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104737" target="_blank" >10.1016/j.idairyj.2020.104737</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    High effective electrodialytic whey desalination at high temperature

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Temperature dependence of desalination and energy efficiency of electrodialysis of evaporated sweet whey were investigated. Electrodialysis was performed in the temperature range 15-55°C. The time required for desalination of whey to degree of desalination 62% decreased by a factor of 2 and 2.5 when the temperature was changed from 15 and 25°C, respectively, to 55°C. Total mass flux increased 3 times with rising temperature from 15 to 55°C, whereas specific energy consumption was the same for all temperatures. This indicates that the energy efficiency of whey desalination increased with increasing temperature. The removal of citric acid also improved with increasing temperature. Changes of transport properties of the ion-exchange membranes after heat treatment at 15-55°C in contact with deionized water are reported.

  • Název v anglickém jazyce

    High effective electrodialytic whey desalination at high temperature

  • Popis výsledku anglicky

    Temperature dependence of desalination and energy efficiency of electrodialysis of evaporated sweet whey were investigated. Electrodialysis was performed in the temperature range 15-55°C. The time required for desalination of whey to degree of desalination 62% decreased by a factor of 2 and 2.5 when the temperature was changed from 15 and 25°C, respectively, to 55°C. Total mass flux increased 3 times with rising temperature from 15 to 55°C, whereas specific energy consumption was the same for all temperatures. This indicates that the energy efficiency of whey desalination increased with increasing temperature. The removal of citric acid also improved with increasing temperature. Changes of transport properties of the ion-exchange membranes after heat treatment at 15-55°C in contact with deionized water are reported.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG17_107%2F0012377" target="_blank" >EG17_107/0012377: Separace a purifikace látek z roztoků v mlékárenství pomocí membránových a elektromembránových procesů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Dairy Journal

  • ISSN

    0958-6946

  • e-ISSN

    1879-0143

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    108

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1-10

  • Kód UT WoS článku

    000540377900005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85085599025