Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The impact of high effective electrodialytic desalination on acid whey stream at high temperature

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F20%3AN0000035" target="_blank" >RIV/28676092:_____/20:N0000035 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104921" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104921</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104921" target="_blank" >10.1016/j.idairyj.2020.104921</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The impact of high effective electrodialytic desalination on acid whey stream at high temperature

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The process of desalination of nanofiltrated acid whey by electrodialysis in the temperature range of 15-55°C was investigated. An increase in electrodialysis temperature caused an increase in total mass flux and electrodialysis capacity while specific energy consumption values are maintained. It is shown that weak organic acids removal from whey increases with temperature, which leads to an increase in the degree of deacidification from 64.3% to 72.0% when the temperature increases from 15 to 55°C. Protein losses are not observed at any temperature, and the increase in ED temperature does not affect the protein content of the desalted whey. At the same time, IR spectroscopy shows that protein deposition occurs mainly in the surface layers of cation-exchange membranes. Conductivity and diffusion permeability of anion-exchange membranes increase after electrodialysis at elevated temperatures due to the enlargement of pores and channels of ion-exchange materials. At the same time, proteins sorption by cation-exchange membranes significantly compensates this effect and their transport properties change to a much lesser extent.

  • Název v anglickém jazyce

    The impact of high effective electrodialytic desalination on acid whey stream at high temperature

  • Popis výsledku anglicky

    The process of desalination of nanofiltrated acid whey by electrodialysis in the temperature range of 15-55°C was investigated. An increase in electrodialysis temperature caused an increase in total mass flux and electrodialysis capacity while specific energy consumption values are maintained. It is shown that weak organic acids removal from whey increases with temperature, which leads to an increase in the degree of deacidification from 64.3% to 72.0% when the temperature increases from 15 to 55°C. Protein losses are not observed at any temperature, and the increase in ED temperature does not affect the protein content of the desalted whey. At the same time, IR spectroscopy shows that protein deposition occurs mainly in the surface layers of cation-exchange membranes. Conductivity and diffusion permeability of anion-exchange membranes increase after electrodialysis at elevated temperatures due to the enlargement of pores and channels of ion-exchange materials. At the same time, proteins sorption by cation-exchange membranes significantly compensates this effect and their transport properties change to a much lesser extent.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Dairy Journal

  • ISSN

    0958-6946

  • e-ISSN

    1879-0143

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    114

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

    000605590300014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85097244329