Technologie parciálního odsolení hydrolyzátu extraktu droždí pomocí elektrodialýzy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F21%3AN0000012" target="_blank" >RIV/28676092:_____/21:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie parciálního odsolení hydrolyzátu extraktu droždí pomocí elektrodialýzy
Popis výsledku v původním jazyce
Použití hydrolyzovaného extraktu droždí je ovlivněno množstvím popela v sušině. Obecně může mít vstupní hydrolyzát droždí obsah popela přes 10 % popela v sušině. Použití elektrodialýzy je vhodné k dosažení popela v sušině, kdy je možné dosáhnout např. 7 % popela v sušině. Nový produkt s nižsím obsahem popelovin otevírá další možnosti použiti extraktu droždí v pekárenských produktech.
Název v anglickém jazyce
Technology of partial desalination of yeast extract hydrolysate by electrodialysis
Popis výsledku anglicky
The amount of ash influences hydrolysed yeast extract usage. In general, the input yeast hydrolysate may have an ash content of more than 10 % ash in the dry matter. Electrodialysis is suitable for achieving an ash content of, for example, 7 % ash in dry matter. The new product with lower ash content opens up further possibilities for yeast extract in bakery products.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
20402 - Chemical process engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VV21013
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Zkoumaná varianta pilotně ověřeného procesu zahrnující elektrodialýzu umožňuje efektivní snížení koncentrace popela na bázi složek jako K2O a P2O5 v produktech na bázi odsoleného hydrolyzátu extraktu droždí. Elektrodialýza je schopna zajistit odsolení produktu na úroveň 7 % popela v sušině po neutralizaci roztokem NaOH, což odpovídá komerční kvalitě extraktu droždí pro pekárenství. Byly získány scale-up parametry z pilotních testů, které byly přeneseny na aparát průmyslové jednotky elektrodialýzy 4xEDR-II/250 1S, která je schopna zpracovat kolem 78 t suroviny za den.
Ekonomické parametry
Rozšíření portfolia společnosti.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
28676092
Název vlastníka
MemBrain s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—