Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie parciálního odsolení hydrolyzátu extraktu droždí pomocí elektrodialýzy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F21%3AN0000012" target="_blank" >RIV/28676092:_____/21:N0000012 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie parciálního odsolení hydrolyzátu extraktu droždí pomocí elektrodialýzy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Použití hydrolyzovaného extraktu droždí je ovlivněno množstvím popela v sušině. Obecně může mít vstupní hydrolyzát droždí obsah popela přes 10 % popela v sušině. Použití elektrodialýzy je vhodné k dosažení popela v sušině, kdy je možné dosáhnout např. 7 % popela v sušině. Nový produkt s nižsím obsahem popelovin otevírá další možnosti použiti extraktu droždí v pekárenských produktech.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of partial desalination of yeast extract hydrolysate by electrodialysis

  • Popis výsledku anglicky

    The amount of ash influences hydrolysed yeast extract usage. In general, the input yeast hydrolysate may have an ash content of more than 10 % ash in the dry matter. Electrodialysis is suitable for achieving an ash content of, for example, 7 % ash in dry matter. The new product with lower ash content opens up further possibilities for yeast extract in bakery products.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20402 - Chemical process engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    VV21013

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Zkoumaná varianta pilotně ověřeného procesu zahrnující elektrodialýzu umožňuje efektivní snížení koncentrace popela na bázi složek jako K2O a P2O5 v produktech na bázi odsoleného hydrolyzátu extraktu droždí. Elektrodialýza je schopna zajistit odsolení produktu na úroveň 7 % popela v sušině po neutralizaci roztokem NaOH, což odpovídá komerční kvalitě extraktu droždí pro pekárenství. Byly získány scale-up parametry z pilotních testů, které byly přeneseny na aparát průmyslové jednotky elektrodialýzy 4xEDR-II/250 1S, která je schopna zpracovat kolem 78 t suroviny za den.

  • Ekonomické parametry

    Rozšíření portfolia společnosti.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    28676092

  • Název vlastníka

    MemBrain s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem