Využití vedlejších bílkovinných produktů z porážky drůbeže na přípravu kolagenu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523226" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523226 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití vedlejších bílkovinných produktů z porážky drůbeže na přípravu kolagenu
Popis výsledku v původním jazyce
Kolagen je ve vodě rozpustný protein, který se získává z kůží, kostí, šlach a dalších produktů bohatých na kolagen. Porážka drůbeže produkuje velké množství vedlejších jatečných produktů. Mezi tyto vedlejší produkty patří například drůbeží hlavy, nohy, vnitřnosti a další. Cílem práce bylo zjistit možnosti extrakce proteinových produktů z kuřecích žaludků po předchozí opracování proteolytickým enzymem. Dále připravené hydrolyzáty 1. stupně byly podrobeny fyzikálně-chemickým testům, aby se stanovila jejich kvalita (např. viskozita, čirost, obsah anorganických látek atd.). Rovněž byl sledován vliv vybraných parametrů zpracování (teplota a doba extrakce) na (celkovou) účinnost extrakce. Množství přidaného enzymu a doba enzymatického opracování byla pro všechny experimenty konstantní. Metodika práce byla založena na faktorových experimentech. Jako vedlejší kolagenní produkt byly vybrány kuřecí žaludky. Postup byl založen na rozemletí surového materiálu na požadovanou velikost s následným odstraněním nekolagenních bílkovin pomocí 0,05% NaOH a acetonu. Extrakce hydrolyzátu 1. a 2. stupně byla prováděna s následnou filtrací a sušením. Výtěžky hydrolyzátu 2. stupně byly 2,26 až 4,23%. Množství extrahovaných hydrolyzátů 1. stupně se pohybovalo od 5,13 do 24,75%. Obsah popela hydrolyzátů 1. stupně se pohyboval od 1,22 do 6,61%. Čirost 6,67% roztoku hydrolyzátu (měřeno při x = 640 nm) byla stanovena v rozmezí 0,9 až 2,5%. Hodnota pH se pohybovala od 6,8 do 7,4.
Název v anglickém jazyce
Utilisation of protein by-products from Poultry slaughterhouse for preparation of collagen.
Popis výsledku anglicky
Collagen is a water-soluble protein that is obtained by digestion of skins, bones, tendons, and other collagen-rich products. The slaughter of poultry produces a large amount of by-products. These by-products include, for example, poultry heads, legs, guts, and more. The aim of the work was to find out the possibilities of extraction of protein products from chicken stomachs after previous treatment with proteolytic enzyme. Further prepared 1st grade hydrolysates are subjected to physico-chemical tests to determine their quality (e.g. viscosity, clarity, content of inorganic substances, etc.). The effect of selected processing parameters (extraction temperature and time) on the (total) extraction efficiency was also monitored. The amount of enzyme added and the time of enzymatic treatment were constant in all experiments. The methodology of work was based on factorial experiments. The chicken stomachs were chosen as the by-product of the protein industry. The procedure was based on the grinding of the raw material onto the size of the defined size and the subsequent removal of non-collagen proteins and the slimming with 0.05 % NaOH, respectively with acetone. Extraction of hydrolysate of 1st and 2nd grade was carried out with subsequent filtration and drying. The yields of 2nd grade hydrolysate were 2.26 to 4.23 %. The amount of the extracted 1st grade hydrolysates ranged from 5.13 to 24.75 %. The ash content of the 1st grade hydrolysates ranged from 1.22 to 6.61 %. The clearance of 6.67 % hydrolysate solutions (measured at λ = 640 nm) was determined in the range of 0.9-2.5 %. The pH ranged from 6.8 to 7.4
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín: Zborník prác zo XVI. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online
ISBN
978-80-552-1978-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
196-205
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
28. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—