Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití vedlejších bílkovinných produktů z porážky drůbeže na přípravu kolagenu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523226" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523226 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití vedlejších bílkovinných produktů z porážky drůbeže na přípravu kolagenu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kolagen je ve vodě rozpustný protein, který se získává z kůží, kostí, šlach a dalších produktů bohatých na kolagen. Porážka drůbeže produkuje velké množství vedlejších jatečných produktů. Mezi tyto vedlejší produkty patří například drůbeží hlavy, nohy, vnitřnosti a další. Cílem práce bylo zjistit možnosti extrakce proteinových produktů z kuřecích žaludků po předchozí opracování proteolytickým enzymem. Dále připravené hydrolyzáty 1. stupně byly podrobeny fyzikálně-chemickým testům, aby se stanovila jejich kvalita (např. viskozita, čirost, obsah anorganických látek atd.). Rovněž byl sledován vliv vybraných parametrů zpracování (teplota a doba extrakce) na (celkovou) účinnost extrakce. Množství přidaného enzymu a doba enzymatického opracování byla pro všechny experimenty konstantní. Metodika práce byla založena na faktorových experimentech. Jako vedlejší kolagenní produkt byly vybrány kuřecí žaludky. Postup byl založen na rozemletí surového materiálu na požadovanou velikost s následným odstraněním nekolagenních bílkovin pomocí 0,05% NaOH a acetonu. Extrakce hydrolyzátu 1. a 2. stupně byla prováděna s následnou filtrací a sušením. Výtěžky hydrolyzátu 2. stupně byly 2,26 až 4,23%. Množství extrahovaných hydrolyzátů 1. stupně se pohybovalo od 5,13 do 24,75%. Obsah popela hydrolyzátů 1. stupně se pohyboval od 1,22 do 6,61%. Čirost 6,67% roztoku hydrolyzátu (měřeno při x = 640 nm) byla stanovena v rozmezí 0,9 až 2,5%. Hodnota pH se pohybovala od 6,8 do 7,4.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilisation of protein by-products from Poultry slaughterhouse for preparation of collagen.

  • Popis výsledku anglicky

    Collagen is a water-soluble protein that is obtained by digestion of skins, bones, tendons, and other collagen-rich products. The slaughter of poultry produces a large amount of by-products. These by-products include, for example, poultry heads, legs, guts, and more. The aim of the work was to find out the possibilities of extraction of protein products from chicken stomachs after previous treatment with proteolytic enzyme. Further prepared 1st grade hydrolysates are subjected to physico-chemical tests to determine their quality (e.g. viscosity, clarity, content of inorganic substances, etc.). The effect of selected processing parameters (extraction temperature and time) on the (total) extraction efficiency was also monitored. The amount of enzyme added and the time of enzymatic treatment were constant in all experiments. The methodology of work was based on factorial experiments. The chicken stomachs were chosen as the by-product of the protein industry. The procedure was based on the grinding of the raw material onto the size of the defined size and the subsequent removal of non-collagen proteins and the slimming with 0.05 % NaOH, respectively with acetone. Extraction of hydrolysate of 1st and 2nd grade was carried out with subsequent filtration and drying. The yields of 2nd grade hydrolysate were 2.26 to 4.23 %. The amount of the extracted 1st grade hydrolysates ranged from 5.13 to 24.75 %. The ash content of the 1st grade hydrolysates ranged from 1.22 to 6.61 %. The clearance of 6.67 % hydrolysate solutions (measured at λ = 640 nm) was determined in the range of 0.9-2.5 %. The pH ranged from 6.8 to 7.4

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín: Zborník prác zo XVI. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online

  • ISBN

    978-80-552-1978-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    196-205

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    28. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku