Využití vedlejších kolagenních produktů z porážky drůbeže k přípravě želatin a hydrolyzátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523441" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523441 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28140/19:63523441 RIV/70883521:28610/19:63523441
Výsledek na webu
<a href="http://www.journals4free.com/link.jsp?l=2348939" target="_blank" >http://www.journals4free.com/link.jsp?l=2348939</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití vedlejších kolagenních produktů z porážky drůbeže k přípravě želatin a hydrolyzátů
Popis výsledku v původním jazyce
Se zvyšující se spotřebou drůbežího masa, v ČR cca 25 kg/osobu/rok, roste i produkce vedlejších jatečných produktů (peří, krev, kosti, kůže, střeva, droby, žlázy, končetiny a různé tukové tkáně) představující potenciální rizika pro zdraví lidí a životní prostředí, která je nutné eliminovat buď bezpečnou likvidací těchto produktů ve veterinárních asanačních ústavech (kafileriích), nebo jejich využitím. Krev se používá jako přísada v potravinářských výrobách a na výrobu krmné moučky, kůže a kosti na výrobu želatin, hnojiv a krmiv, tuky k výrobě mýdel, biopaliv, maziv či jako přísada pro kosmetické aplikace. Peří lze hydrolýzou zpracovat na keratinové hydrolyzáty, které se používají jako růstové stimulátory, přísada do krmiv, nebo kosmetické aplikace. Na výrobu kolagenních hydrolyzátů lze použít jakékoliv tkáně bohaté na kolagen. Hydrolyzáty nacházejí uplatnění např. jako potravinové doplňky, funkční přísady v kosmetických formulacích či v lékařských aplikacích. Kuřecí běháky (přibližně 5 % hmotnosti drůbeže) obsahují vysoký podíl bílkovin (zejména kolagenu) a lze je proto zpracovat na produkty s vyšší přidanou hodnotou, např. na želatiny či hydrolyzáty. Soudobá literatura zmiňuje přípravu želatin (typu A) kyselým způsobem z kůží a šlach kuřecích běháků, ale s nízkými výtěžky želatin. Alkalický způsob zpracování kuřecích běháků na želatiny (typu B) není v literatuře zmíněn, nicméně je známo zpracování kuřecích a krůtích hlav Cílem příspěvku je návrh technologických podmínek zpracování bílkovin kuřecích běháků na vysoce kvalitní kolagenní produkty (želatiny a hydrolyzáty).
Název v anglickém jazyce
Utilisation of chicken slaughterhouse collagen by-products for preparation of gelatines and hydrolysates
Popis výsledku anglicky
The paper presents processing of chicken paws (a solid by-product of poultry processing) into gelatines and collagen hydrolysates. After removing of non-collagenous proteins and fats, the grounded chicken paw protein substrate is processed biotechnologically in two steps. In the first step, the protein substrate is pretreated with proteolytic enzyme Protamex at ambient temperature and neutral pH. After filtration, 2nd grade collagen hydrolysate is obtained. Second step involves the extraction of gelatine or 1st grade collagen hydrolysate from swelled protein substrate with hot water. The effect of selected processing parameters (addition of enzyme, extraction temperature and extraction time) on the degree of conversion (expressed as conversion of chicken paw collagen protein into collagen hydrolysate and gelatine) and quality of prepared gelatines/hydrolysates were studied by two-level factorial experiments. Applying biotechnological process, by proper combination of added protease, extraction time and temperature, high quality gelatines (170 Bloom gel strength value, ash content less than 1.5 %) with the degree of conversion up to 33 % or quality 1st grade collagen hydrolysates (ash content less than 1.5 %) with the degree of conversion up to 55% were prepared. The products prepared are suitable for food, pharmaceutical, photography and cosmetics applications. 2nd grade collagen hydrolysate can be used as a feed supplement for livestock or as a growth stimulator in agriculture. The advantages of the presented technology are above all mild reaction conditions (neutral pH and process runs under atmospheric pressure).
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
113
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
121-125
Kód UT WoS článku
000458397400008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85070741832