Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití vedlejších kolagenních produktů z porážky drůbeže k přípravě želatin a hydrolyzátů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523441" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523441 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28140/19:63523441 RIV/70883521:28610/19:63523441

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.journals4free.com/link.jsp?l=2348939" target="_blank" >http://www.journals4free.com/link.jsp?l=2348939</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití vedlejších kolagenních produktů z porážky drůbeže k přípravě želatin a hydrolyzátů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Se zvyšující se spotřebou drůbežího masa, v ČR cca 25 kg/osobu/rok, roste i produkce vedlejších jatečných produktů (peří, krev, kosti, kůže, střeva, droby, žlázy, končetiny a různé tukové tkáně) představující potenciální rizika pro zdraví lidí a životní prostředí, která je nutné eliminovat buď bezpečnou likvidací těchto produktů ve veterinárních asanačních ústavech (kafileriích), nebo jejich využitím. Krev se používá jako přísada v potravinářských výrobách a na výrobu krmné moučky, kůže a kosti na výrobu želatin, hnojiv a krmiv, tuky k výrobě mýdel, biopaliv, maziv či jako přísada pro kosmetické aplikace. Peří lze hydrolýzou zpracovat na keratinové hydrolyzáty, které se používají jako růstové stimulátory, přísada do krmiv, nebo kosmetické aplikace. Na výrobu kolagenních hydrolyzátů lze použít jakékoliv tkáně bohaté na kolagen. Hydrolyzáty nacházejí uplatnění např. jako potravinové doplňky, funkční přísady v kosmetických formulacích či v lékařských aplikacích. Kuřecí běháky (přibližně 5 % hmotnosti drůbeže) obsahují vysoký podíl bílkovin (zejména kolagenu) a lze je proto zpracovat na produkty s vyšší přidanou hodnotou, např. na želatiny či hydrolyzáty. Soudobá literatura zmiňuje přípravu želatin (typu A) kyselým způsobem z kůží a šlach kuřecích běháků, ale s nízkými výtěžky želatin. Alkalický způsob zpracování kuřecích běháků na želatiny (typu B) není v literatuře zmíněn, nicméně je známo zpracování kuřecích a krůtích hlav Cílem příspěvku je návrh technologických podmínek zpracování bílkovin kuřecích běháků na vysoce kvalitní kolagenní produkty (želatiny a hydrolyzáty).

  • Název v anglickém jazyce

    Utilisation of chicken slaughterhouse collagen by-products for preparation of gelatines and hydrolysates

  • Popis výsledku anglicky

    The paper presents processing of chicken paws (a solid by-product of poultry processing) into gelatines and collagen hydrolysates. After removing of non-collagenous proteins and fats, the grounded chicken paw protein substrate is processed biotechnologically in two steps. In the first step, the protein substrate is pretreated with proteolytic enzyme Protamex at ambient temperature and neutral pH. After filtration, 2nd grade collagen hydrolysate is obtained. Second step involves the extraction of gelatine or 1st grade collagen hydrolysate from swelled protein substrate with hot water. The effect of selected processing parameters (addition of enzyme, extraction temperature and extraction time) on the degree of conversion (expressed as conversion of chicken paw collagen protein into collagen hydrolysate and gelatine) and quality of prepared gelatines/hydrolysates were studied by two-level factorial experiments. Applying biotechnological process, by proper combination of added protease, extraction time and temperature, high quality gelatines (170 Bloom gel strength value, ash content less than 1.5 %) with the degree of conversion up to 33 % or quality 1st grade collagen hydrolysates (ash content less than 1.5 %) with the degree of conversion up to 55% were prepared. The products prepared are suitable for food, pharmaceutical, photography and cosmetics applications. 2nd grade collagen hydrolysate can be used as a feed supplement for livestock or as a growth stimulator in agriculture. The advantages of the presented technology are above all mild reaction conditions (neutral pH and process runs under atmospheric pressure).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    113

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    121-125

  • Kód UT WoS článku

    000458397400008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85070741832