Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of calcium-binding components on calcium removal during electrodialysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F21%3AN0000032" target="_blank" >RIV/28676092:_____/21:N0000032 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://food.au.dk/dairy-science-and-technology-symposium-2021/" target="_blank" >https://food.au.dk/dairy-science-and-technology-symposium-2021/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of calcium-binding components on calcium removal during electrodialysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Acid whey is a side-stream from the production of skyr, Greek yoghurt, quark and cottage cheese. It contains high concentrations of valuable minerals, which are essential in the human diet such as calcium. Electrodialysis has recently shown to be an efficient way to isolate charged components from acid whey, however, its composition highly affects the demineralization degree (Nielsen et al., 2021). Acid whey contains calcium-binding components such as citrate, lactate, gluconate and sugars that have different affinities to calcium and consequently influence the removal of calcium during electrodialysis. This study investigates the removal of calcium ions in model solutions containing lactose, glucose, glucose/galactose mixture, lactate, gluconate or citrate by electrodialysis in order to identify the importance of bounded and free calcium on the efficiency of demineralization. The effect of pH and concentration are also evaluated for selected calcium binding components.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of calcium-binding components on calcium removal during electrodialysis

  • Popis výsledku anglicky

    Acid whey is a side-stream from the production of skyr, Greek yoghurt, quark and cottage cheese. It contains high concentrations of valuable minerals, which are essential in the human diet such as calcium. Electrodialysis has recently shown to be an efficient way to isolate charged components from acid whey, however, its composition highly affects the demineralization degree (Nielsen et al., 2021). Acid whey contains calcium-binding components such as citrate, lactate, gluconate and sugars that have different affinities to calcium and consequently influence the removal of calcium during electrodialysis. This study investigates the removal of calcium ions in model solutions containing lactose, glucose, glucose/galactose mixture, lactate, gluconate or citrate by electrodialysis in order to identify the importance of bounded and free calcium on the efficiency of demineralization. The effect of pH and concentration are also evaluated for selected calcium binding components.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20801 - Environmental biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů