Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of calcium-binding compounds in acid whey on calcium removal during electrodialysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F21%3AN0000038" target="_blank" >RIV/28676092:_____/21:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/46747885:24620/22:00010972

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.fbp.2021.11.008" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.fbp.2021.11.008</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of calcium-binding compounds in acid whey on calcium removal during electrodialysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Electrodialysis (ED) is an efficient technology to recover calcium from acid whey (AW). The effects of calcium-binding compounds on demineralization and calcium recovery were studied during the ED process, using model solutions imitating AW. The presence of calcium-binding compounds with a higher association constant significantly decreases the extent of the removal of calcium. Lactate, present in high concentrations in AW, has a larger impact than citrate, on removing calcium during ED, although citrate has a higher affinity for calcium-binding. The largest impact of pH was observed for citrate, and at pH of AW, less calcium is bound. Sugars were found to have minor effects, but an additive effect is observed when several calcium-binding compounds are present. Measurement of bound and ionic calcium showed that calcium dissociates during ED reestablishing chemical equilibria except for citrate, which at pH of AW forms the uncharged complex CaHCitr not being transported during ED.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of calcium-binding compounds in acid whey on calcium removal during electrodialysis

  • Popis výsledku anglicky

    Electrodialysis (ED) is an efficient technology to recover calcium from acid whey (AW). The effects of calcium-binding compounds on demineralization and calcium recovery were studied during the ED process, using model solutions imitating AW. The presence of calcium-binding compounds with a higher association constant significantly decreases the extent of the removal of calcium. Lactate, present in high concentrations in AW, has a larger impact than citrate, on removing calcium during ED, although citrate has a higher affinity for calcium-binding. The largest impact of pH was observed for citrate, and at pH of AW, less calcium is bound. Sugars were found to have minor effects, but an additive effect is observed when several calcium-binding compounds are present. Measurement of bound and ionic calcium showed that calcium dissociates during ED reestablishing chemical equilibria except for citrate, which at pH of AW forms the uncharged complex CaHCitr not being transported during ED.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20901 - Industrial biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Bioproducts Processing

  • ISSN

    0960-3085

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    131

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    224-234

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85121211581