Optimalizace a up scaling přípravy tiskové formulace pro senzor O2
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28778758%3A_____%2F23%3AN0000013" target="_blank" >RIV/28778758:_____/23:N0000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace a up scaling přípravy tiskové formulace pro senzor O2
Popis výsledku v původním jazyce
Byla provedena optimalizace a up scaling postupu přípravy tiskové formulace barevného indikátoru pro indikaci nežádoucí přítomnosti kyslíku. Senzorický element má sloužit především pro evakuované obaly potravin. K barevné změně dojde v případě porušení obalu a vniknutí kyslíku, který způsobuje rychlejší stárnutí balené potraviny. Výzkum byl orientován tak, aby aktivace senzoru proběhla provozně obvyklými postupy, především iradiací UV světlem. Při aktivaci dochází k redukci barviva na jeho nebarevnou formu tak, aby v přítomnosti kyslíku docházelo k jeho zpětné oxidaci a zabarvení. Předností systému se jeví možnost, kdy aktivace senzoru probíhá v přítomnosti kyslíku těsně před zabalením potraviny a evakuací obalu. Senzor by měl být nastaven tak, aby po definovanou dobu mohlo být s obalovým materiálem manipulováno v přítomnosti vzduchu bez nebezpečí jeho zabarvení. Tato koncepce se jeví z provozního hlediska nejschůdnější. Základní uspořádání tiskové formulace, které jeví nejlepší indikační vlastnosti, sestává z redukčního činidla, fotoaktivního nano TiO2, který je komerčně dostupný jako Pretiox CG 100 z Prechezy a je namlet v rozpouštědle Dowanol PH na nanodisperzi ve směsi s glycerolem. Příprava inkoustu byla testována a následně bylo připraveno 500 g tiskové formulace, která byla použita pro poloprovozní testování tisku indikátoru.
Název v anglickém jazyce
Optimization and upscaling of the preparation of the print formulation for the O2 sensor
Popis výsledku anglicky
Optimization and upscaling of the procedure for preparing the print formulation of the colour indicator for indicating the unwanted presence of oxygen was carried out. The sensor element is intended primarily for evacuated food packaging. The colour change occurs in case of damage to the package and the ingress of oxygen, which causes faster aging of the packaged food. The research was oriented in such a way that the activation of the sensor took place by operationally usual procedures, mainly by irradiation with UV light. During activation, the dye is reduced to its non-coloured form so that in the presence of oxygen it is re-oxidized and coloured. The advantage of the system appears to be the possibility when the sensor is activated in the presence of oxygen just before the food is wrapped and the package is evacuated. The sensor should be set so that the packaging material can be handled in the presence of air for a defined period of time without the risk of discolouration. This concept appears to be the most feasible from an operational point of view. The basic arrangement of the printing formulation that shows the best indicating properties consists of a reducing agent, photoactive nano TiO2, which is commercially available as Pretiox CG 100 from Precheza and is ground in Dowanol PH solvent into a nanodispersion mixed with glycerol. The preparation of the ink was tested and subsequently 500 g of the printing formulation was prepared, which was used for semi-operational testing of the indicator print.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
10401 - Organic chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
12
Místo vydání
Rybitví
Název nakladatele resp. objednatele
Colognia Press, a.s.
Verze
—