Hodnocení kvality povrchu materiálu po řezání AWJ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F44555601%3A13420%2F12%3A43884370" target="_blank" >RIV/44555601:13420/12:43884370 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvality povrchu materiálu po řezání AWJ
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá hodnocením kvality povrchu po řezání abrazivním vodním paprskem slitiny hliníku a vybrané ocele. Podnětem pro nástup progresivních technologií výroby v praxi byly, mimo jiného, výzkum, vývoj a uplatnění nových materiálů a s ním spojené problémy při jejich opracování a obrábění. Toto také představovalo nové možnosti pro obrábění už existujících materiálů. Charakteristickým rysem AWJ je, že zanechává viditelné rýhování na řezné ploše. Povrch po řezání vodním paprskem se skládá ze dvou zón, hladké a drsné - rýhované. Parametry, které ovlivňují vzhled řezné plochy, jsou zejména rychlost posuvu vodního paprsku, druh a tloušťka materiálu. Na základě teoretických poznatků a správnou volbou těchto parametrů je možno dosáhnout kvalitní povrch po obrábění AWJ.
Název v anglickém jazyce
Quality assessment of surface material after AWJ cutting
Popis výsledku anglicky
Water jet machining is one of advanced manufacturing technologies. It belongs to a group of mechanical processes, because the material removal occurs by mechanical effects of the impact of a narrow water jet with high speed and kinetic energy per unit area. Effect of water jet is increased by adding abrasives. Then is it the abrasive water jet cutting. The aim of the experiment, described in the article was to determine the roughness of the materials, to evaluate the quality of the cutting zone. There were selected two materials, 11 373 steel and aluminum alloy AlMg3. Surface roughness was measured at three levels, the depth of material. Surface roughness was measured at three levels. The distribution was carried out by one millimeter, at a depth of 1mm, 2mm and 3mm. Technological parameters such as feed speed vf affects the surface roughness in the cutting zone. This follows from the known theoretical knowledge of AWJM and the results arising from the experiment. With increasing feed
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JQ - Strojní zařízení a nástroje
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Strojírenská technologie
ISSN
1211-4162
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
186-192
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—