Jsme to, co jíme aneb národní kuchyně jako součást kultury
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F44555601%3A13440%2F17%3A43892834" target="_blank" >RIV/44555601:13440/17:43892834 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15210/17:73583059
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jsme to, co jíme aneb národní kuchyně jako součást kultury
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem studie je kulturně-geografický pohled na problematiku národních kuchyní a regionalizace světa z hlediska základních potravin, a to s ohledem na hlavní subsistenční strategie, tedy na lov a sběr, pastevectví a pěstitelství. Zvláštní pozornost je věnována vývoji evropského stravování od starověkého Říma do současnosti s důrazem na formování koncepce tzv. národních jídel. Jestliže dříve byly evropské národní kuchyně ovlivňovány především dostupností potravin a kulturními zvyky, dnes jsou v nich daleko více patrné globalizační trendy.
Název v anglickém jazyce
We Are What We Eat: National Cuisine as a Element of Culture
Popis výsledku anglicky
This study presents a cultural-geographical view of national cuisine and defines regions of the world in terms of the basic foods they eat, taking into account basic subsistence strategies: hunting and gathering or pastoral farming and cultivation. It pays particular attention to the development of European eating patterns from Ancient Rome to the present time, emphasizing the formation of the concept of so-called national foods. Whereas European national cuisines depended, historically, on the availability of foods and local customs, they are now much more subject to globalization.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
50301 - Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Geografické rozhledy
ISSN
1210-3004
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
2-4
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—