Inovovaná hlava pro 3D tisk z čokolády
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24210%2F24%3A00012678" target="_blank" >RIV/46747885:24210/24:00012678 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Inovovaná hlava pro 3D tisk z čokolády
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem technického řešení bylo upravit dříve realizovanou tiskovou hlavu pro tisk z čokolády. Původní umístění zásobníku čokolády vedle čerpadla se ukázalo jako nevyhovující. Proto byla celá konstrukce tiskové hlavy přepracována tak, aby zásobník byl umístěn nad vlastním extrudérem, což znamenalo navrhnout a vyrobit v podstatě všechny díly tiskové hlavy znovu. Zůstala však zachována možnost integrace hlavy pro dříve navrženou univerzální 3D polohovací jednotku, včetně možnosti rychlé výměny za jinou tiskovou hlavu a tím změny funkce celého zařízení. Inovovaná tisková hlava je tak s touto jednotkou i nadále kompatibilní jak po stránce mechanického, tak i elektrického připojení. Všechny komponenty hlavy přicházející do styku s materiálem (čokoládou) jsou vyrobeny z materiálů vhodných pro potravinářské účely, tj. zejména nerezové oceli a plastů pro potravinářský průmysl.
Název v anglickém jazyce
Innovated head for 3D printing from chocolate
Popis výsledku anglicky
The aim of the technical solution was to modify a previously implemented print head for printing from chocolate. The original location of the chocolate container next to the pump proved to be unsatisfactory. Therefore, the entire design of the printhead was redesigned so that the container was placed above the extruder itself, which meant designing and manufacturing essentially all the parts of the printhead again. However, the ability to integrate the head for the previously designed universal 3D positioning unit was retained, including the ability to quickly swap to another print head and thus change the function of the entire device. The redesigned printhead is thus still compatible with this unit in terms of both mechanical and electrical connection. All components of the head in contact with the material (chocolate) are made of materials suitable for food purposes, i.e. in particular stainless steel and plastics for the food industry.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
20302 - Applied mechanics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
KSA-2024-08
Číselná identifikace
—
Technické parametry
rozměry hlavy (š x h x v): 80 x 90 x 165 mm hmotnost hlavy: cca 1,2 kg použitý průměr trysky: 0,8 mm (lze měnit) teplotní rozsah regulace: nezávisle zásobník a čerpadlo 24 - 60 °C příkon vytápění zásobníku a čerpadla: 2 x 40W Kontaktní osoba Petr Keller (petr.keller@tul.cz).
Ekonomické parametry
Vývoj modulu tiskové hlavy vyšel na cca 30 tis. Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
46747885
Název vlastníka
Technická univerzita v Liberci
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—