Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Eco-friendly hotels and guesthouses as a new opportunity for resilience and sustainability: Evidence from the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24310%2F24%3A00012323" target="_blank" >RIV/46747885:24310/24:00012323 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/71226401:_____/24:N0100981

  • Výsledek na webu

    <a href="https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0301936" target="_blank" >https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0301936</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0301936" target="_blank" >10.1371/journal.pone.0301936</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Eco-friendly hotels and guesthouses as a new opportunity for resilience and sustainability: Evidence from the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The economic recovery of the tourism industry after the Covid-19 pandemic to find modern and efficient trends to increase profitability is accompanied by the adoption of comprehensive accommodation approaches towards resilience and environmental sustainability. The research aims at the application of environmental management elements and measures in all types of accommodation facilities in the Czech Republic (n1 = 1,016). A qualitative focus group method complemented the quantitative research using correspondence analysis, Levene’s, Kruskal-Wallis, and Tukey’s HSD tests (n2 = 9 + moderator). The results indicate that the differences in the number of environmental measures implemented were minimal for the monitored hotels and guesthouses. On the other hand, the star rating of accommodation facilities is not a key parameter in the environmental impact assessment. The most used environmental measures were devices reducing electricity consumption (hotels 94%, guesthouses 94%), separating waste (hotels 88%, guesthouses 89%), and water consumption reduction (hotels 85%, guesthouses 86%). At the same time, the most minor used were measures reducing chemical consumption (hotels 23%, guesthouses 22%) communication and environmental education of employees and guests (hotels 32%, guesthouses 18%).

  • Název v anglickém jazyce

    Eco-friendly hotels and guesthouses as a new opportunity for resilience and sustainability: Evidence from the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The economic recovery of the tourism industry after the Covid-19 pandemic to find modern and efficient trends to increase profitability is accompanied by the adoption of comprehensive accommodation approaches towards resilience and environmental sustainability. The research aims at the application of environmental management elements and measures in all types of accommodation facilities in the Czech Republic (n1 = 1,016). A qualitative focus group method complemented the quantitative research using correspondence analysis, Levene’s, Kruskal-Wallis, and Tukey’s HSD tests (n2 = 9 + moderator). The results indicate that the differences in the number of environmental measures implemented were minimal for the monitored hotels and guesthouses. On the other hand, the star rating of accommodation facilities is not a key parameter in the environmental impact assessment. The most used environmental measures were devices reducing electricity consumption (hotels 94%, guesthouses 94%), separating waste (hotels 88%, guesthouses 89%), and water consumption reduction (hotels 85%, guesthouses 86%). At the same time, the most minor used were measures reducing chemical consumption (hotels 23%, guesthouses 22%) communication and environmental education of employees and guests (hotels 32%, guesthouses 18%).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10700 - Other natural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    PLoS One

  • ISSN

    1932-6203

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    23

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    001214099700045

  • EID výsledku v databázi Scopus